Polonia își întărește frontiera cu Rusia, ca măsură de precauție
Polonia, statul care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad, cu Belarus și cu Ucraina, este preocupată de posibilitatea de a deveni următoarea țintă a armatei ruse. De la începutul războiului din Ucraina, Guvernul de la Varșovia a fost un susținător fervent al Ucrainei, Polonia fiind principalul punct de tranzit pentru armamentul occidental destinat armatei ucrainene.
În fața amenințării ruse, Guvernul de la Varșovia a demarat o modernizare rapidă a armatei poloneze, alocând un buget de apărare de aproximativ 4% din PIB, cel mai ridicat dintre statele membre NATO și a inițiat achiziții de echipament militar în valoare de câteva miliarde de dolari americani.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat că s-a luat decizia de a investi circa 2,34 miliarde de euro în securitate, în special pentru securizarea frontierei estice.
Proiectul, numit „Scutul Estic”, este un sistem de fortificații pentru întărirea celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia și Belarus. Va servi ca element de descurajare și ca strategie pentru a respinge războiul de la frontierele Poloniei. Lucrările în acest sens au fost deja demarate.
„Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi, adică circa 2,34 de miliarde de euro, în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice.
Proiectul numit ”Scutul Estic” este un sistem de fortificaţii, de întărire a celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia şi Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre. Lucrări în acest sens au fost deja demarate”, a declarat Donald Tusk.
Vladimir Putin ar urmări să divizeze Europa
Declarația sa a fost făcută după ce premierul Estoniei, Kaja Kallas, a reamintit că adversarii știu că migrația este o vulnerabilitate pentru statele europene. Scopul este de a face viața extrem de dificilă în Ucraina, pentru a crea presiune asupra migrației către Europa.
Acest lucru se întâmplă în prezent. Rusia a generat deja presiune migratorie prin perturbările din Siria și Africa, orchestrate prin gruparea paramilitară Wagner.
Este important să se înțeleagă că Rusia folosește migrația ca pe o armă, la fel ca și alți adversari. Aceștia împing migranții peste graniță, creând probleme statelor europene. Din perspectiva drepturilor omului, este necesar să se accepte acești oameni. Situația actuală alimentează extremismul de dreapta.
Dacă Ucraina va cădea, Europa va fi în pericol
Situația ucrainenilor pe frontul de luptă este extrem de gravă. Promisiunile europene privind trimiterea de arme și muniții nu au fost îndeplinite, dar acest lucru ar putea fi remediat dacă NATO ar prelua coordonarea acestor livrări. Premierul Estoniei și-a exprimat îngrijorarea că promisiunile actuale nu sunt suficiente pentru a salva vieți.
Atacurile rusești vizează constant orașele ucrainene, zi și noapte. Unele țări din Europa nu percep amenințarea unei înfrângeri a Ucrainei la fel de acut. Aceste state nu văd sau nu cred că, dacă Ucraina va cădea, Europa va fi în pericol.