Polonia ia din nou apărarea Ungariei, după decizia de duminică a Comisiei cu privire la fondurile europene alocate Budapestei.
Polonia va apăra Ungaria, în lupta împotriva Comisiei Europene, care ameninţă cu tăierea a 7,5 miliarde de euro
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat, într-o conferinţă de presă, că ţara sa se va opune „oricărui demers” venit de la vârful UE care ar urmări să taie finanţările europene de miliarde de euro Ungariei, transmite agenţia AFP.
„Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a afirmat şeful Guvernului de la Varşovia.
Premierul Mateusz Morawiecki se află el însuşi în conflict cu Bruxelles-ul, care îl acuză de nerespectarea statului de drept.
Şeful guvernului naţionalist-populist polonez din Polonia a amintit că premierul Viktor Orban a pregătit deja „un proiect de acord cu Comisia Europeană”, iar Ungaria are acum la dispoziţie câteva săptămâni pentru a implementa reformele necesare.
Duminică, 18 septembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European, instituţia care reprezintă statele membre şi căreia îi revine decizia finală, să suspende 65% din fondurile a trei programe legate de politica de coeziune pentru Ungaria, ceea ce reprezintă 7,5 miliarde de euro.
Propunere în premieră în istoria Uniunii Europene
Comisia Europeană a evidenţiat „nereguli” şi „carenţe” în procedurile de achiziţii publice din Ungaria, proporţia „anormal” de ridicată a cererilor unice pentru aceste contracte, precum şi lipsa controlului asupra conflictelor de interese şi absenţa urmăririlor judiciare în caz de suspiciuni de fraudă.
Propunerea de duminică este o premieră la nivelul UE, potrivit Reuters.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, afirmă Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget.
Oficialul european a atras atenţia asupra neregulilor sistemice din legile Ungariei privind achiziţiile publice, garanţiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficienţele în urmărirea penală eficientă şi deficienţele altor măsuri împotriva corupţiei.
Cele 7,5 miliarde de euro care ar putea fi suspendate acum reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru anul în curs.