Polonia și Grecia cer dotarea UE cu un scut antiaerian
Premierul polonez Donald Tusk și omologul său grec Kyriakos Mitsotakis i-au scris președintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, într-o scrisoare comună, că „Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra va fi sigur”.
Această poziție vine în contextul în care cele 27 de state membre întâmpină deja dificultăți în a găsi finanțările necesare pentru dezvoltarea industriilor de apărare, decizie luată în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Ursula von der Leyen a menționat această scrisoare a Atenei și Varșoviei în cadrul unei dezbateri, joi, la Bruxelles, între principalii candidați la succesiunea sa, inclusiv ea însăși.
Ea a solicitat ca viitoarea Comisie, care va intra în funcție după alegerile europene din iunie, să lanseze proiecte comune în acest domeniu, sub forma, „de exemplu, unui scut antiaerian pentru toți”.
Spațiul aerian al Poloniei și României, vecine cu Ucraina, a fost deja traversat de mai multe ori de rachete sau drone, ca urmare a conflictului în desfășurare la frontierele lor.
„Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre”, au subliniat cei doi şefi de guverne europene în scrisoare.
Slăbiciunea apărării antiaeriene a Uniunii Europene (UE) a fost recent evidențiată de incapacitatea majorității statelor membre de a răspunde cererii tot mai mari a Kievului pentru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în contextul bombardamentelor intense asupra infrastructurii și populației ucrainene de către forțele ruse.
Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis intenționează să-și prezinte propunerea la viitorul summit al celor 27 de state membre, prevăzut pentru luna iunie.
Polonia își întărește granița cu Rusia
Polonia, situată la granița cu exclava rusă Kaliningrad, Belarus și Ucraina, este preocupată de posibilitatea de a deveni următoarea țintă a armatei ruse. De la începutul războiului din Ucraina, Guvernul de la Varșovia a susținut ferm Ucraina, fiind principalul punct de tranzit pentru armamentul occidental destinat armatei ucrainene.
Confruntată cu amenințarea rusă, Guvernul polonez a inițiat rapid o modernizare a armatei, alocând aproximativ 4% din PIB pentru bugetul de apărare, cel mai mare procent dintre statele membre NATO, și a demarat achiziții de echipament militar în valoare de miliarde de dolari americani.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat o investiție de aproximativ 2,34 miliarde de euro în securitate, cu accent pe securizarea frontierei estice. Mai multe puteți citi aici.