Polonia și Ucraina au ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene. Transporturile vor fi sigilate la graniță și monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunțat Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii.
„Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia„, a declarat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri, 21 aprilie.
Interdicția asupra importului cerealelor și produselor alimentare din Ucraina rămâne în vigoare
Cu toate acestea, interdicția asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne în vigoare, a spus Waldemar Buda, titular al portofoliului Dezvoltării.
Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor ucrainene. În cadrul unei conferințe de presă comune la Varşovia cu oficialii polonezi, ea a adăugat că guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.
În încercarea de a ajuta Ucraina după începerea războiului, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.
Reamintim că, în acest weekend, Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis în importul de cereale din Ucraina, iar Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.
Mai multe țări UE au interzis importurile de cereale și produse alimentare ucrainene
Guvernele de la Varşovia şi Budapesta au transmis că decizia interzicerii importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina a fost luată pentru a-și proteja sectorul agricol.
Cât despre Slovacia, ministrul Agriculturii din această ţară a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii”.
Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.
„Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat Ministerul slovac al Agriculturii.
„Este important de subliniat că politica comercială ţine de competenţa exclusivă a UE şi că acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a declarat luni, 17 aprilie, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer.
„În aceste timpuri dificile, este crucial să coordonăm şi să aliniem deciziile în interiorul UE. (…) (Bruxelles-ul) ia în considerare impactul (…) asupra ţărilor din prima linie”, a adăugat aceasta.