Polonia solicită Comisiei Europene să limiteze exporturile ucrainene de cereale. Potrivit premierului polonez, aceste cereale ajung în Polonia și destabilizează piața.
Polonia cere limitarea exporturilor de cereale din Ucraina
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut, miercuri, Comisiei Europene să aplice mecanisme de limitare a exporturilor de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză.
„Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile – cote şi taxe vamale – pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, conform cotidianului Le Monde şi site-ului Tagesschau.de.
Mateusz Morawiecki a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse „destabilizează” piaţa poloneză.
Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocuri locale şi generează scăderi de preţuri.
Un nou ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri
Amintim că, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat miercuri că România va primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina printr-un nou mecanism de sprijin.
„Mâine (joi, 30 martie n.r.) prin votul dat în Comitet, România va beneficia de prima tranşă din rezerva de criză. Am ţinut legătura mereu cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles şi am cunoştinţă că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate ţării noastre, aşa cum a solicitat preşedintele României”, a afirmat Petre Daea pentru Agerpres.
Şeful MADR a subliniat că este în dialog instituţional cu Comisia Europeană pentru stabilirea instrumentelor de sprijin pentru despăgubirea pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei, precizând că primii bani vor fi distribuiţi fermierilor imediat după aprobarea ajutorului de stat de către CE.
România a primit cele mai puține fonduri
Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.
Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.
Fondurile extrem de mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina.