Ritmul de vaccinare va depinde de numărul de doze disponibile de vaccin anti-COVID-19: pentru primul trimestru din 2021, Polonia se aşteaptă să primească aproape 5,9 milioane de doze, în principal de la companiile farmaceutice Pfizer şi Moderna, a precizat Michal Dworczyk, conform agerpres.ro

În prezent, prioritate la vaccinare au angajaţii din sectorul medical şi personalul de îngrijire din azilurile pentru vârstnici. În următoarea etapă de vaccinare vor fi vizaţi cetăţenii polonezi de peste 60 de ani şi angajaţii din servicii esenţiale, precum militarii şi profesorii.

Scandalul izbucnic în Polonia

Weekendul trecut, în Polonia a izbucnit un scandal după ce presa a aflat că „18 personalităţi bine-cunoscute din artă şi cultură” au fost vaccinate la Universitatea Medicală Varşovia.

Oficialii polonezi au anunţat că persoanele care le-au permis acelor vedete să se vaccineze înaintea grupurilor prioritare vor fi pedepsite.

O anchetă a fost demarată la universitatea poloneză, iar verificările de amploare vor deveni un standard procedural la nivelul întregii ţări, în special în prima etapă a campaniei de vaccinare, în contextul în care livrările de vaccinuri nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea, a declarat Adam Niedzielski, ministrul polonez al Sănătăţii, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Michal Dworczyk.

Până duminică seară la ora locală 18:00, peste 50.000 de cetăţeni din Polonia au primit prima doză a unui vaccin anti-COVID-19, a adăugat Michal Dworczyk.

Cum funcționează vaccinurile anti-COVID

„Ambele vaccinuri Pfizer și Moderna funcționează prin instruirea sistemelor noastre imunitare pentru a recunoaște o versiune specifică a proteinei virale spike. Versiunea spike utilizată de vaccinuri a fost concepută pentru a se potrivi cu cea a virusului vechi, nu cu cea a virusului B.1.1.7. Asta înseamnă că vaccinurile ar putea deveni mai puțin eficiente decât se spune, dacă acest nou virus se va răspândi pe scară largă, atrage atenția expertul. Prin urmare, consideră aesta, întrebarea nu e dacă vaccinurile vor fi eficiente, ci cât de eficiente vor fi. Iar acum este prea devreme pentru a spune dacă și cum va influența această nouă versiune a virusului eficiența generală a vaccinurilor Pfizer și Moderna. În același timp, apariția acestei descendențe B.1.1.7 face și mai important ca oamenii să fie vaccinați cât mai curând posibil. Indiferent dacă această nouă versiune e mai transmisibilă sau dacă vaccinul este mai puțin eficient din cauza unei nepotriviri virus-vaccin, va trebui ca tot mai mulți oameni să fie vaccinați pentru a obține imunitatea de turmă și a controla această boală”, explică profesorul american de microbiologie, David Kennedy, într-un articol din NationalInterest.