Polonia trebuie să știe că există linii roșii care nu pot fi trecute
Reporter: În luna septembrie, Ursula Von der Leyen, în discursul său despre starea Uniunii, a făcut o evaluare pozitivă a gestionării pandemiei. Ea a spus în mod specific „ne-am descurcat bine și putem fi mândri”. Împărtășiţi acest diagnostic?
Jaume Duch: Acesta este și diagnosticul Parlamentului. Acest an și jumătate de pandemie a fost un moment foarte complicat în care Uniunii Europene i s-a cerut să își îndeplinească responsabilitățile, s-au cerut măsuri foarte specifice foarte repede și cu privire la chestiuni în care UE a priori nu avea competențe. Privind în urmă și văzând cum a funcționat întreaga problemă a vaccinării, văzând cât de repede a fost lansat certificatul digital și, desigur, văzând că s-ar putea ajunge la un acord cu privire la un plan de recuperare care nu are egal, adevărul este că, da, trebuie spus că bilanţul este pozitiv sau chiar foarte pozitiv.
Reporter: Ce s-a schimbat de la criza din 2008, astfel încât Europa să acționeze într-un mod atât de diferit? Am trecut de la austeritate la emisiile comune de datorii… .
Jaume Duch: S-au învăţat nişte lecții din acele crize și din daunele pe care le-a provocat această criză. A devenit clar că o rețetă de austeritate exagerată a dus doar la creșterea diviziunii, a diferențelor dintre nord și sud. De asemenea, cred că a existat mult mai multă voință politică și acest lucru este foarte important și poate că aș adăuga Brexitul. Faptul că britanicii nu au fost, sincer, acolo a permis luarea unor decizii mai avansate decât ar fi fost cu britanicii în Uniune.
Reporter: Prin urmare, spuneți că Brexitul a mers bine pentru Uniunea Europeană?
Jaume Duch: Brexitul nu este o afacere bună pentru nimeni, dar este adevărat că cel puțin unul dintre avantajele acestuia este că unele decizii care trebuiau să fie luate anterior sau care nu au fost luate, au fost luate acum sau au fost luate mai repede. Mi-e greu să cred că britanicii ar fi fost de acord să mobilizeze 750.000 de milioane de euro prin mutualizarea datoriilor. Și chiar și cu planul de vaccinare, mă întreb dacă ar fi intrat în acel efort comun care se află la originea succesului campaniei europene de vaccinare.
Reporter: Dacă criza din 2008 a alimentat desprinderea de Europa și a dat aripi mișcărilor populiste și de extremă dreaptă, credeți că soluția acestei crize actuale alimentează europenismul cetățenilor?
Jaume Duch: Asta spun sondajele. Cele din ultimul an, mai ales de la aprobarea planului de redresare, ne spun că procentul de europeni care văd sensul apartenenței la Uniunea Europeană este majoritar în toate statele membre, lucru care nu se mai întâmpla până acum. Și în unele țări creșterile sunt foarte semnificative, chiar până la 20 de puncte. A fost foarte interesant să vedem cum, la începutul pandemiei, opinia publică s-a îndreptat imediat către Bruxelles. Oamenii au înțeles că soluția la pandemie, la ceva atât de extraordinar, ar putea veni doar de la un nivel supranațional. Și acolo şi-a jucat rolul Uniunea Europeană, fără a avea puteri de bază pentru a face lucruri care, cu luni înainte, i-ar fi fost imposibile.
Europa este la un pas de altă criză
Reporter: Cu toate acestea, Europa este acum la un pas de o altă criză, după ordinul lansat de Polonia cu hotărârea Curții Constituționale a țării respective, potrivit căreia dreptul național prevalează asupra dreptului comunitar.
Jaume Duch: Este clar că decizia Curții Constituționale poloneze încearcă să atace linia de plutire a Uniunii Europene în sine, care este efectiv supremația dreptului comunitar asupra dreptului național. Vom vedea dacă acesta este un calvar sau dacă este ceva care are mai multă substanță și vom afla dacă, în cele din urmă, cei care sunt răniți sunt polonezii înșiși, deoarece este clar că există linii roșii care nu pot fi trecute. În Uniunea Europeană, instituțiile vor trebui să reacționeze. Pur și simplu, nu se poate accepta faptul că un guvern al unei țări pune sub semnul întrebării unul dintre principiile fundamentale ale funcționării Uniunii Europene, spune acesta pentru El Periodico.
Reporter: Și întrucât aceasta este o linie roșie, s-ar putea încheia cu expulzarea Poloniei?
Jaume Duch: Nu. În primul rând, pentru că în Uniunea Europeană nu există mecanisme de expulzare. Există mecanisme de ieșire, dar nu mecanisme de expulzare. Și, în al doilea rând, pentru că ar fi o greșeală să pedepsești populația poloneză pentru ceva ce fac instituțiile lor. Dar, evident, această decizie trebuie contracarată și cumva autoritățile poloneze trebuie să fie forțate să dea înapoi. Și pentru aceasta există mecanisme, care nu sunt la fel de radicale ca acea expulzare imposibilă, ci mai degrabă înghețarea fondurilor, neaprobarea planului de redresare polonez, lansarea procedurilor de încălcare a drepturilor în fața Curții de Justiție … Există mecanisme pentru a face autoritățile poloneze să înțeleagă faptul că, pe calea pe care au ales-o, nu ajung nicăieri.
Reporter: Dar vorbiţi despre mecanisme care sunt deja în vigoare … fondurile de recuperare sunt înghețate și procedura de încălcare a dreptului comunitar este în curs.
Jaume Duch: Este în desfășurare o procedură de încălcare a dreptului comunitar, este posibil să existe foarte curând o alta și problema fondului să nu mai fie blocată, dar s-a decis amânarea aprobării pentru a vedea cum merg lucrurile.
Reporter: Mulţumită presiunii Parlamentului European…
Jaume Duch: Datorită Parlamentului European, care, de asemenea, după ce s-a întâmplat, are o opoziție mult mai puternică împotriva aprobării planului. Este clar că Uniunea Europeană nu poate folosi banii tuturor europenilor din țările care decid brusc să nu accepte regulile jocului sau să renunțe la regulile jocului. Mă tot gândesc şi continui să sper că, până la urmă, toate acestea vor fi o miză, un anumit mecanism de presiune din partea autorităților poloneze, dar că ele își dau seama că se joacă cu focul și că, prin urmare, vor trebui să bată în retragere foarte repede.
Reporter: Dar dacă expulzarea nu este prevăzută, s-ar putea întâmpla ca Polonia să decidă să părăsească UE. Poate UE să suporte o altă ieșire după Brexit?
Jaume Duch: Nu cred că se va întâmpla asta. Când ne uităm la statistici și vedem nivelul de europenism al populației poloneze, nu văd un scenariu în care niciun guvern, oricât de radical, să fie capabil să-şi alunge propria populație din Uniunea Europeană împotriva propriei voințe. Cred că ar exista o reacție din partea societății poloneze. Am început să o vedem cu demonstrațiile din multe orașe din Polonia și cred că o vom vedea într-un mod mai intens în următoarele săptămâni.
Reporter: Cum vedeți de la Bruxelles ce se întâmplă în Regatul Unit, cu penuriile de combustibil și provizii?
Jaume Duch: Nu suntem fericiți, dar nici nu ne surprinde. Este adevărat că în acest moment consecințele Brexitului sunt combinate cu consecințele pandemiei. Și uneori este dificil de distins, dar este clar că britanicii au pierdut și problemele cu care se confruntă nu există în Uniunea Europeană. În UE nu există probleme de aprovizionare în supermarketuri, nu există probleme de transport de marfă, nu există probleme de benzină. Cred că şi acesta este un mesaj pentru societatea poloneză.
Fiecare trebuie să respecte regulile
Reporter: Polonia a fost mustrată și pentru independența sistemului judiciar. În Spania, reînnoirea CGPJ este încă blocată, iar asociațiile judecătorilor s-au adresat Bruxelles-ului. Sunteți îngrijorat de această blocadă și de lipsa consensului dintre cele două partide principale?
Jaume Duch: Răspunsul este întotdeauna același pentru toate țările: fiecare trebuie să respecte regulile, fiecare trebuie să se conformeze propriei Constituții, iar partidele politice trebuie să poată conveni asupra politicilor de stat.
Reporter: Parlamentul a solicitat o anchetă asupra contactelor Rusiei cu anturajul lui Puigdemont. Asta înseamnă să ancheteze unul dintre propriii europarlamentari, nu?
Jaume Duch: Nu. Pentru că această posibilă investigație nu va fi efectuată de Parlamentul European. Dacă trebuie făcută, autoritățile corespunzătoare o vor face.
Reporter: Amestecul Rusiei în afacerile europene este o sursă constantă de îngrijorare pentru instituțiile europene. Această interferență continuă?
Jaume Duch: Intervenția rusă este constantă: am văzut-o în diferite procese electorale, atât la nivel european, cât și la nivel național și am văzut-o uneori și în sprijinul pentru anumite campanii de destabilizare în diferite țări. Nu este un secret faptul că Rusia nu dorește o Uniune Europeană puternică și, prin urmare, dacă poate face ceva pentru a o slăbi, o va face. Ceea ce trebuie să facem noi europenii este să ne dotăm cu instrumentele necesare pentru a împiedica aceste interferenţe să aibă rezultate.
Reporter: Care sunt aceste instrumente?
Jaume Duch: În primul rând, instrumentele de securitate cibernetică, dar și ce se poate face pentru a sprijini existența unei prese gratuite cu calitate profesională, sprijin pentru toate tipurile de entități de verificare a faptelor și, la momentul oportun, probabil să se treacă de la autoreglare la reglementarea activității marilor platforme de internet.