Polonia a anunțat că intenționează să cumpere lansatoare de rachete, tancuri și avioane de luptă fabricate în Coreea de Sud cu scopul de a-și întări forțele de apărare la granița de est. Autoritățile de la Varșovia au luat această decizia în urma războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, a relatat publicația Reuters.
Primele 18 lansatoare de rachetevor ajunge în Polonia în anul 2023
Polonia a semnat, miercuri, 19 octombrie, un acord în ceea ce privește achiziționarea a 288 de lansatoare de rachete de artilerie. Acesta este cel mai recent contract de achiziționare armament cu Coreea de Sud, în contextul în care Polonia a hotărât să-și intensifice importurile de arme după invazia Rusiei în Ucraina.
Primele 18 lansatoare de rachete Chunmoo vor ajunge în Polonia începând cu anul 2023 pentru a proteja zona de est a țării, a afirmat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak. Armele sunt fabricate de Hanwha Defense, unitatea de apărare a companiei sud-coreene Hanwha Corp.
Polonia va majora bugetul pentru apărare și își va dubla capacitatea armatei
Acordul dintre cele două state a fost inițiat după ce companiile sud-coreene au livrat primul lot de tancuri și obuziere în Polonia. Compania Hyundai Rotem Co a anunțat că prima tranșă către Polonia a inclus 10 tancuri K2 Black Panther din cele 180 care vor fi furnizate până în 2025. De asemenea, Hanwha Defense a declarat că urmează să trimită 24 de obuziere autopropulsate K9, dintre cele 212 care urmează să fie livrate până în 2026.
În plus, Polonia a fost de acord să cumpere 48 de avioane de luptă FA-50 din Coreea de Sud. Acestea vor fi livrate în 2023. Coreea de Sud și Polonia au semnat un contract de livrare de armament în valoare de 5,8 miliarde de dolari la Varșovia, în iulie, într-un acord despre care Varșovia a spus că este o parte esențială a efortului său de a-și consolida armata după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina.
Invazia militară a generat temeri legate de securitate în mai multe țări din fostul bloc estic. Polonia, țară membră a NATO, a promis că va majora cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut (PIB) și că își va dubla dimensiunea armatei sale.