Dupa ce au simtit pe propria piele ce inseamna nesiguranta respectarii de catre Rusia a contractelor de vanzare de gaz, o parte dintre tarile europene s-au gandit sa se indrepte spre alte surse de energie. Avantajul gazului provenit din Rusia este pretul mic, in timp ce dezavantajul este constuituit tocmai de lipsa totala de predictibilitate. Oricand gazul poate fi la o presiune mai mica, intr-o cantitate mai mica sau deloc.
Prima solutie care a venit la indemana europenilor a fost contractarea de cantitati mai mari de gaz de la Norvegia. Tara nordica are rezerve imense de gaz, nu sunt comparabile cu ale Rusiei, dar poate alimenta Europa pentru o lunga perioada de timp. Avantajul gazului norvegian consta in siguranta si fermitatea respectarii contractului, in timp ce dezavatajul este pretul ridicat. In Germania de exemplu, landurile din sud, care se alimentau cu gaz rusesc au trecut de ieri pe gaz norvegian, dupa ce companiile locale au facut modificarile aferente la retea.
Polonia este un alt exemplu notabil de tara care vrea sa renunte la gazul ieftin si nesigur din Rusia pentru gazul scump si fara probleme din Norvegia. Joanna Zakrewska, purtatorul de cuvanta al companiei de stat de gaze PGNiG, a declarat ca „in prezent avem cantitati mici de gaz care provin prin conductele din vestul tarii. Nu este ins suficient. Acum facem investitii care sa lege Polonia de partea vestica a continentului, printr-o retea de conducte care sa ne conecteze la sistemele de transport din Germania si Cehia, pentru a putea primi gaz de la partenerii comerciali din Norvegia”.
Potrivit cotidianului de afaceri polonez Puls Biznesu, PGNiG impreuna cu germaniii de la Verbundnetz Gas au in plan investitii de 140 milioane de euro pentru construirea de noi conducte. Situatia creata de Gazprom prin oprirea transmiterii gazului a dus doar la accelerarea planului de investitii. Potrivit calculelor facute de jurnalistii polonezi, conducta ar urma sa fie gata in 2011 si va avea o capacitate de intre 1,5-3 miliarde metri cubi anual.