„Cred că este necesar să avem o misiune de pace – NATO, eventual o structură internaţională mai largă – dar o misiune care să se poată apăra, care va opera pe teritoriul ucrainean”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, relatează BBC.

Germania NU vrea ca NATO să intre într-un conflict direct cu Rusia

După ce solicitarea sa a ajuns în spațiul public, Olaf Scholz s-a opus ferm, explicând că nimeni nu își dorește un conflict armat între NATO și Rusia.

„Sunt de acord cu preşedintele american Joe Biden, cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu ceilalţi aliaţi că nu trebuie să existe un conflict armat între NATO şi Rusia. Nimeni nu îşi poate dori asta. Nu vom înfiinţa zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Asta ar însemna o confruntare militară directă cu Rusia, cu avioane de luptă ruseşti”, a declarat cancelarul german.

NATO caută noi soluții de descurajare a Rusiei

Miercuri, 16 martie, comandanţii militari NATO vor elabora noi planuri de descurajare a Rusiei, iar Alianța Atlanticului de Nord va trimite, din nou, trupe militare şi sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est. Miniştrii Apărării vor ordona consultanţa militară la sediul NATO, înainte ca liderii aliaţi să se reunească la Bruxelles pe 24 martie.

„Trebuie să ne resetăm postura militară pentru această nouă realitate. Miniştrii vor începe o discuţie importantă despre măsuri concrete pentru a ne consolida securitatea pe termen lung, în toate domeniile”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Reamintim că pe 27 februarie, președintele rus Vladimir Putin a pus în stare de alertă forțele nucleare ale Rusiei, afirmând:

„Oricine încearcă să intervină şi, cu atât mai mult, să creeze ameninţări la adresa ţării noastre, la adresa poporului nostru, trebuie să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat şi vă va aduce consecinţe pe care nu le-aţi experimentat niciodată în istoria voastră.”

Apoi, pe 13 martie, rachetele ruseşti au lovit o bază ucraineană în apropierea graniţei sale cu Polonia, deși este stat NATO.

„Aceste rachete proveneau din Rusia”, au transmis Statele Unite ale Americii, subliniind capacitatea militară a Kremlinului de a lovi aliaţii estici ai NATO. Statele Unite ale Americii au avertizat Federația Rusă cu privire la consecinţe nedefinite ale unui atac chimic în Ucraina.