Polonia a acuzat Rusia şi Belarus că folosesc migranţii ca parte a unei campanii de „război hibrid” pentru a destabiliza continentul european. În contextul tensiunilor generate de războiului din Ucraina, Polonia vrea să evite o repetare a crizei din anul 2021, atunci când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociu au încercat să treacă graniţa cu Belarus.
La acea vreme, autoritățile de la Minsk au negat că a adus cu avionul persoane care încercau să intre pe teritoriul Uniunii Europene, acuzând Varşovia şi Bruxelles-ul direct responsabili pentru o criză umanitară care a dus la moartea mai multor migranţi în pădurile de la graniţă, a relatat Reuters.
Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie din Polonia, a declarat pentru postul Polskie Radio 1 că Polonia ia în considerare construirea unui gard la graniţa cu Kaliningrad din Rusia, similar celui pe care l-a construit la graniţa cu Belarus.
„Va trebui să ne întărim forţele pe această secţiune a frontierei şi, de asemenea, să luăm în considerare… construirea unor fortificaţii de frontieră similare celor pe care le avem acum pe secţiunea poloneză-belarusă”, a declarat oficialul.
Mai mulţi migranţi din Kaliningrad ar putea încerca să treacă frontiera spre Polonia în următoarele săptămâni
Kaliningrad şi-a dat acordul pentru zborurile din Orientul Mijlociu şi Asia cu scopul de a atrage mai multe companii aeriene şi turişti, a relatat presa rusă. Polonia a construit o barieră de oţel de 5,5 metri în înălțime, dotată cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi, care se extinde pe o distanţă de aproximativ 187 km la graniţa cu Belarus.
Sobolewski a declarat pentru sursa citată că mai mulţi migranţi din Kaliningrad ar putea încerca să treacă frontiera spre Polonia „în următoarele săptămâni”. În același timp, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor într-o conferinţă de presă că Rusia nu va interveni în nicio decizie privind barierele.
„Istoria dovedeşte de fiecare dată prostia deciziilor de a construi ziduri, pentru că, de-a lungul anilor sau deceniilor, toate zidurile cad”, a spus acesta. Sobolewski a evidențiat faptul că există semne că la graniţa cu Belarus au apărut grupuri mai mari de migranţi.