Poluarea aerului ar putea să crească riscul de apariție a demenței, a declarat un grup de cercetare guvernamental din Marea Britanie. Comitetul pentru Efectele Medicale ale Poluanților Atmosferici și-a publicat concluziile după ce a analizat aproape 70 de studii care au analizat modul în care expunerea la emisii afectează creierul în timp.

Impactul poluanților asupra organismului

Raportul de 291 de pagini concluzionează că poluarea aerului „cel mai probabil” crește riscul de accelerare a „declinului cognitiv” și de „dezvoltare a demenței” la persoanele în vârstă. Experții cred că acest lucru se datorează impactului poluanților care pătrund în sistemul circulator, afectând fluxul sanguin către creier.

Celelalte trei afecțiuni de sănătate cu o legătură cunoscută cu poluarea aerului sunt afecțiunile respiratorii (cum ar fi astmul), bolile de inimă și cancerul pulmonar. Demența a mai fost legată anterior de poluarea atmosferică.

„Dovezile epidemiologice analizate în mod destul de consistent raportează asocieri între expunerea cronică la poluarea aerului și reducerea cogniției globale și afectarea abilităților vizuo-spațiale, precum și declinul cognitiv și creșterea riscului de demență.

Rezultatele sunt eterogene în ceea ce privește alte domenii cognitive, cum ar fi funcția executivă, atenția, memoria, limbajul și tulburările cognitive ușoare. Studiile de neuroimagistică identificate raportează în mod constant asocieri între expunerea la poluarea atmosferică și atrofia materiei albe”, au declarat autorii noului raport, potrivit Bloomberg.

Aceștia adaugă că studiile sunt împărțite în ceea ce privește poluantul care este cel mai asociat cu aceste efecte.

Poluarea aerului crește riscul de boli de inimă

Comitetul a declarat că a făcut recomandări pentru cercetări suplimentare pentru a contribui la dezvoltarea acestor dovezi.

„În mod clar, înțelegerea magnitudinii efectului poluării atmosferice asupra afecțiunilor neurodegenerative este critică în ceea ce privește contribuția la sănătatea publică, iar acest raport reprezintă un pas esențial în inițierea procesului de determinare a acestor informații. (…)

Contribuția acestui raport la înțelegerea efectelor poluării atmosferice asupra capacității mentale și apariția demenței este punctul culminant al unei cantități imense de muncă desfășurată pe parcursul mai multor ani”, se mai arată în raport.

Aproximativ 850.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență, potrivit Serviciului Național de Sănătate (NHS). Există, de asemenea, dovezi mai bine stabilite care arată că expunerea la poluarea aerului crește riscul de boli de inimă.

Potrivit British Heart Foundation (Fundația Britanică a Inimii), respirarea emisiilor poate afecta vasele de sânge, îngustându-le și făcându-le mai dure – crescând astfel probabilitatea formării de cheaguri, ritmuri cardiace anormale și atacuri de cord.