„Poluarea”, doar reziduuri de cereale. Ministrul Mediului: Apa Mării Negre e sigură pentru îmbăiere

litoral marea neagra plaja

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Constanța nu este poluată, iar apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere, a dat asigurări ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere

Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere, a dat asigurări ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Deși acolo există o cantitate mare de alge la mal, ce poate crea disconfort, este important să se facă o distincție clară între disconfort și o posibilă poluare, care ar putea afecta turiștii sau biodiversitatea Mării Negre.

În prezent, nu există vreun pericol. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) are un dispecerat, unde Agenția de Protecție a Mediului din județ sau alte instituții, semnalează situațiile în care poluarea poate periclita sănătatea oamenilor.

„În acest moment nu există niciun pericol. Am fost informat începând de la momentul producerii acestui fenomen, pentru că există un dispecerat în cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor unde Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv de cele mai multe ori sau Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean sau orice altă instituţie semnalează astfel de fenomene.

Cred că important, pe de-o parte, este identificarea exactă a situaţiei la fel cum atunci când situaţia o impune, bineînţeles că obligaţia autorităţilor este aceea de a preveni şi de a comunica persoanelor care pot fi afectate Pentru a se lua măsurile în timp real. Din informaţiile pe care le am astăzi nu există niciun pericol nici pentru turişti, nici pentru…

Fără îndoială că disconfort poate însemna şi o cantitate mare de alge la mal. Însă vreau să delimitez foarte clar disconfortul de o eventuală poluare care ar putea să pună în pericol fie turiştii, fie biodiversitatea Mării Negre. În acest moment, din informaţiile pe care le am la dispoziţie apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere”, a spus el, joi, în cadrul unei conferință de presă susținută în Tulcea, județul Tulcea.

Declaraţia sa a fost făcută la o zi distanță după ce au apărut discuţii despre o posibilă poluare în apropierea plajei din Constanţa.

Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

Poluare cu hidrocarburi la Constanța?

Totul a început când biologul Adrian Bîlbă a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii şi un filmuleţ în care prezenta „o posibilă poluare cu hidrocarburi în apele litorale ale oraşului Constanţa”.

Autoritatea Navală Română a respins afirmațiile sale, care sunt complet nefondate și dăunătoare, reprezentând o tentativă gravă de dezinformare.

Imediat după apariția lor în spațiul public, Autoritatea Navală Română, prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a inițiat investigații detaliate pentru a verifica veridicitatea informațiilor prezentate.

În urma acestor investigații, s-a constatat că ceea ce el a prezentat ca fiind poluare sunt, de fapt, posibile reziduuri de cereale.

SURSA FOTO: Pro TV

„Autoritatea Navală Română doreşte să clarifice şi să dezmintă afirmaţiile false şi alarmiste lansate de domnul Adrian Bîlbă pe reţelele de socializare, referitoare la presupuse poluări în Marea Neagră. În postarea sa pe Facebook, domnul Bîlbă a prezentat imagini şi filmuleţe cu ceea ce el a pretins a fi o poluare severă pe litoralul Mării Negre.

Dorim să aducem la cunoştinţa publicului că aceste afirmaţii sunt complet nefondate şi dăunătoare, reprezentând o încercare gravă de dezinformare”, au transmis imediat reprezentanţii Autorităţii Navale Române.