Mărioara Gâtej a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută, au fost verificaţi 115 operatori economici din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, care deţin instalaţii mari şi medii de ardere.

Cât trebuie să plătească CET Sud

“Am avut două cazuri pe unităţi care deţin instalaţii mari de ardere, care au fost sancţionate. E vorba de CET Sud, care a fost sancţionat cu amendă în sumă de 50.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu, respectiv pentru că nu a putut prezenta documente din care să rezulte că a asigurat mentenanţa sistemelor de reţinere poluanţi şi nu a efectuat acele măsurători paralele, cel puţin o dată pe an pentru poluanţi. E vorba de faptul că o dată pe an cel puţin au obligaţia să realizeze măsurători printr-un laborator acreditat suplimentat de automonitorizare dânşilor”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Cât trebuie să plătească CET Grozăvești

“Şi CET Grozăveşti a fost sancţionat cu 100.000 de lei tot pentru nerespectarea condiţiilor stabilite în autorizaţia integrată de mediu. Mai bine zis pentru faptul că au început utilizarea combustibilului păcură din data de 27 februarie, pe noi ne-au notificat pe 4 martie. Într-adevăr, consumul a fost în această perioadă de 260 ,5 tone de păcură. Problema mare este că nu aveau voie să utilizeze păcură decât în anumite condiţii, special impuse prin autoritate integrată de mediu, respectiv atunci când presiunea gazului metan nu mai asigura funcţionarea corespunzătoare şi în parametrii a instalaţiei şi atunci aveau dreptul să utilizeze păcura. Oricum, obligatoriu cu notificare prealabilă atât a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, cât şi şi a Gărzii de Mediu”, a mai afirmat Gâtej.

Nu s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi

“Tot la CET, nu ni s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi, s-a motivat defecţiunea instalaţiei, de fapt, astăzi am şi primit o notificare oficială că nu se mai pot recupera datele dintr-un motiv tehnic, că a existat o avarie în sistemul energetic naţional care a dus la arderea unităţi centrale a dânşilor în care erau stocate datele, el a necesitat înlocuire şi datele nu mai pot fi recuperate”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.