Avertisment de ultimă oră la nivel european. Agenţia Europeană de Mediu (AEM) trage un semnal de alarmă în legătură cu efectele pe care poluarea masivă le are asupra organismului uman.
Poluarea masivă nu afectează doar mediul înconjurător, ci stă și la baza unor boli extrem de grave. Un semnal de alarmă în acest sens vine de la Agenţia Europeană de Mediu (AEM).
Sursa citată avertizează că aproximativ 10% din cancerele care au fost depistate în Europa au fost asociate cu poluarea sub diverse forme, scrie AFP. Totodată, AEM subliniază și faptul că majoritatea cazurilor sunt evitabile.
„Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa”, au dezvăluit reprezentanţii acestei agenţii europene într-un comunicat.
Riscurile cancerigene pot fi reduse
Există însă și metode prin care sute de mii de vieți pot fi salvate. AEM subliniază faptul că procentul bolnavilor de cancer ar putea să scadă considerabil în cazul în care politicile existente ar face obiectul unor implementări riguroase, mai ales în lupta împotriva poluării.
„Toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse”, a afirmat Gerardo Sanchez, un expert de la AEM, înaintea publicării raportului.
Menționăm faptul că acesta este primul redactat de această agenţie europeană în legătură cu asocierea dintre cancer şi mediul înconjurător.
Expertul mai susține că dacă s-ar lua măsuri concrete, cancerele provocate de mediu și de radiații sau agenți chimici ar putea ajunge la un nivel neglijabil.
„Cancerele provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil”, a adăugat acelaşi expert într-o conferinţă de presă.
Poluarea aerului, responsabilă pentru aproape 10% din cazurile de cancer
Menționăm faptul că, potrivit raportului publicat de AEM, la momentul actual poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele cauzate de cancer – un procent care urcă până la 9% în cazul cancerului pulmonar.
Informațiile au fost confirmate și de cele mai recente studii care au demonstrat „o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii”, a subliniat aceeaşi agenţie europeană.
Ingredientul principal care cauzează o astfel de afecțiune este radonul, care este un gaz radioactiv natural. Acesta poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate și este considerat responsabil pentru 2% din cazurile de cancer depistate în Europa.
În același timp, AEM mai evidențiază și efectele negative ale razelor ultraviolete, fie ele de origine solară sau artificială. Sursa citată precizează că acestea sunt responsabile pentru aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidenţă a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.
De asemenea și anumite substanțe chimice care sunt utilizate la locul de muncă și apoi eliberate în mediul înconjurător sunt cancerigene. Printre acestea se numără plumbul, arsenicul, cromul, pesticidele, bisfenolul A şi substanţele alchilate per- şi polifluorurate (PFAS).
Agenția subliniază faptul că acestea sunt cele mai periculoase pentru europeni. Menționăm faptul că potrivit datelor centralizate la nivel european, 2,7 milioane de persoane din Europa sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fiecare an, iar 1,3 milioane dintre ele mor din această cauză.