China a făcut progrese remarcabile în ce priveşte controlarea maladiilor infecţioase, sănătatea maternă şi infantilă şi a reuşit să ridice limita privind durata de viaţă a clasei de mijloc, de la 40 de ani în 1950, la 76 de ani în 2011, potrivit acestui studiu coordonat de dr. Jeffrey Koplan, de la Universitatea Emory din Atlanta
Însă în acelaşi timp, ţara se confruntă cu noi provocări în domeniul medical ca urmare a dezvoltării sale economice rapidă şi adoptării de către populaţie a unui mod de viaţă care se apropie de cel al statelor dezvoltate.
Bazându-se pe cifre deja publicate, autorii studiului citează mai ales cele 2,2 milioane de decese premature din cauza poluării atmosferice anuale, reprezentând un cost anual estimat la crica 341 miliarde de yuani (aproximativ 41 de miliarde de euro).
În 2010, China număra peste 300 de milioane de fumători, aproximativ 28% din populaţia adultă a ţării. Circa 1,4 milioane de decese sunt atribuite tabagismului, o cifră care poate ajunge la 3 milioane în 2040, 'dacă tendinţa actuală va continua'.
Accidentele fac anual în jur de 800.000 de morţi în China, de la sfârşitul anilor '90, şi constituie principala cauză de deces la persoanele cu vârste cuprinse între 1 şi 39 de ani.
Potrivit experţilor, marea parte a acestor decese sunt legate de accidentele rutiere, fiind estimate în 2010 de OMS la 275.000 de cazuri. Aproximativ 50 de milioane de persoane sunt rănite anual în China în accidentele de circulaţie, ceea ce necesită costuri de medicale evaluate la aproximativ 65 de miliarde de yuani.
Pe de altă parte, la fel ca în statele dezvoltate, China se confruntă cu probleme privind obezitatea populaţiei, mai ales în rândul copiilor. Numărul adolescenţilor obezi sau supraponderali care era de circa 16 milioane, în 2000, a ajuns la peste 30 de milioane în 2010.AGERPRES