Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane, nu consideră prea mare ameninţarea reprezentată de racheta balistică intercontinentală gigantică prezentată sâmbătă în cadrul unei defilări militare din Coreea de Nord, relatează AFP.

„Trebuie ştiut că atunci când o ţară îşi construieşte programul de rachete, lucrul cel mai important pe care îl face pentru a se asigura că funcţionează este să testeze aceste rachete. (…) Nord-coreenii au efectuat exact zero teste cu rachete balistice intercontinentale anul trecut. Iar asta este valabil şi pentru anul precedent”, a precizat secretarul de stat american. Pompeo a făcut o comparaţie cu China, adversarul strategic numărul unu al SUA, care „a efectuat mai multe teste cu rachete anul trecut decât restul lumii la un loc”.

Un responsabil al Departamentului de Stat american spunea, la o zi după defilarea militară, că este „decepţionant să vezi cum Coreea de Nord continuă să dea prioritate programului său interzis de rachete nucleare şi balistice”.

Din punctul de vedere al experţilor, această rachetă este o ameninţare explicită la adresa sistemului de apărare antirachetă al SUA, dar şi o provocare implicită pentru preşedintele SUA, notează AFP.

Discuţiile între SUA şi Coreea de Nord privind denuclearizarea sunt în impas total

Donald Trump s-a angajat într-un proces spectaculos de detensionare a relaţiilor cu Phenianul şi chiar s-a întâlnit în trei rânduri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Înainte de primul lor summit istoric din iunie 2018, Mike Pompeo a afirmat că singurul obiectiv acceptabil pentru SUA este „denuclearizarea completă, definitivă şi verificabilă” a Coreii de Nord.

Convorbirile, intrate acum într-un impas total, nu au dus totuşi la niciun progres în materie de dezarmare nucleară. Însă preşedintele american, candidat la un nou mandat pe 3 noiembrie, pare satisfăcut de „buna înţelegere” cu Kim Jong Un şi de îngheţarea tacită a tirurilor cu rachete intercontinentale şi a testelor nucleare, scrie Agerpres.

„Acordurile, înţelegerile, deşi nu s-au soldat cu realizarea obiectivului nostru final în Coreea de Nord, au redus riscurile pentru SUA în raport cu situaţia care ar exista dacă am fi urmat strategia precedentei administraţii”, a dat asigurări Mike Pompeo. „Cred că diplomaţia noastră a fost încununată de succes? Da, cu siguranţă”, a mai spus el.