Pompieri din Republica Moldova vor participa în Grecia la stingerea incendiilor alături de echipe din 12 țări, inclusiv România, ca parte a Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
Pompierii din Republica Moldova urmează să participe la misiuni de stingere a incendiilor de vegetație din Grecia, alături de echipe din 12 țări, inclusiv România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia și Austria.
Aceștia vor interveni în apropierea localității Nea Makri, situată în regiunea Attica, o destinație populară pentru turiști, inclusiv pentru moldoveni.
Pompierii din Republica Moldova pleacă în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație
Participarea echipei de pompieri moldoveni face parte din „Programul European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă”, derulat sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
Programul include echipe de intervenție din 12 state și are scopul de a îmbunătăți capacitatea de răspuns și interoperabilitatea între echipamentele și echipele de intervenție din diferite țări europene.
România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia, Austria, Franța, Spania și Republica Moldova, cu efectiv în număr total de peste 500 pompieri. Programul este finanțat de Uniunea Europeană, iar o parte de cheltuieli va fi suportată de Republica Moldova.
Programul este gestionat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO), având ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de răspuns și interoperabilitatea între echipamentele și echipele de intervenție din diferite țări europene, au informat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova.
Avertizarea premierului grec
Recent, zeci de incendii s-au declanșat în Grecia, inclusiv pe insula Thassos. Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a avertizat asupra unei veri periculoase din cauza secetei prelungite, care a favorizat izbucnirea incendiilor de vegetație.
Pentru a ține sub control aceste incendii, Grecia utilizează din ce în ce mai mult drone pentru monitorizarea regiunilor forestiere.
Incendiile de vegetație au devenit mai frecvente și devastatoare în Grecia, în contextul schimbărilor climatice. Aceste incendii au perturbat frecvent turismul în perioada estivală, când milioane de persoane se îndreaptă spre insulele din această țară. În 2023, incendiile forestiere au provocat moartea a 20 de persoane în nordul Greciei și au dus la evacuarea a 19.000 de persoane de pe insula Rodos.