Un echipaj format din 40 de pompieri români, însoțiți de opt autospeciale moderne, a plecat marți spre Grecia pentru a se alătura unui program european de luptă împotriva incendiilor de pădure.
Pompierii români în misiune de stingere a incendiilor de pădure în Grecia
Între 1 august și 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență va participa la un program de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, cu scopul de a întări capacitatea autorităților elene de a gestiona incendiile de pădure, în Grecia.
Primul contingent, format din 40 de pompieri și 8 echipamente tehnice (inclusiv 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 l, 1 cisternă de 30.000 l, 1 autospecială de capacitate mare de 10.000 l, 1 microbuz, și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă), a început deplasarea marți pe ruta Ciolpani – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Makri, un oraș situat la est de Atena.
Schimbarea echipelor se va face pe 16 august și 31 august, atunci când alte două serii de câte 40 de pompieri fiecare vor prelua responsabilitățile de lângă Atena.
În funcție de evoluția situațiilor din teren și la solicitarea autorităților elene, suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Programul are ca scop reducerea timpului de răspuns în cazul incendiilor de pădure
Toate autospecialele de stingere vor fi dotate cu motopompe transportabile și rucsacuri de prim ajutor, iar fiecare pompier va fi echipat cu echipament individual de protecție, inclusiv aparate cu aer comprimat și butelii de rezervă.
Programul are ca scop reducerea timpului de răspuns în cazul incendiilor de pădure, îmbunătățirea pregătirii modulelor de intervenție din statele membre și creșterea interoperabilității între forțele participante.
Modulul specializat de stingere a incendiilor de pădure va fi activat și operaționalizat pentru misiuni specifice de monitorizare și stingere a focarelor pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Acest program de asistență, finanțat de UE, este o măsură de sprijin pentru comunitățile elene, afectate de incendiile devastatoare din anii precedenți. Inițiativa face parte din noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative din Bulgaria, Malta, Moldova și România.
În verile anilor 2021, 2022 și 2023, incendii masive au distrus suprafețe extinse de păduri în zona Atenei, precum și părți considerabile din pădurile de pe insulele Evia și Rodos. La acea vreme, gestionarea incendiilor a beneficiat de sprijinul multor state europene, inclusiv România.