IGSU anunță că modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure a operat timp de peste 14 ore

IGSU a comunicat că modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure a operat timp de peste 14 ore pentru a susține echipele de salvare din Grecia, în zonele grav afectate de incendiile necontrolate de vegetație și pădure.

Incendiile s-au extins rapid, devastând suprafețe mari. Focarele, ce acoperă mai mulți kilometri pătrați, au avansat spre zonele rezidențiale și au afectat, în unele cazuri, locuințe.

”Modulul naţional specializat de stins incendii de pădure acţionează, de peste 14 ore, în sprijinul salvatorilor eleni, în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată şi pădure. Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitaţiilor, umidităţii reduse şi vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafeţe considerabile.
Focarele, care se întind pe mai mulţi kilometri pătraţi, s-au apropiat de zonele rezidenţiale, iar, în unele situaţii, incendiile au cuprins şi locuinţe. Având în vedere riscul existent, autorităţile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcţia de propagare a flăcărilor şi a fumului”, precizează IGSU.

Pompierii români au desfășurat misiuni care au inclus protejarea și stingerea locuințelor, precum și limitarea incendiilor de vegetație

Aceștia au operat neîntrerupt pe parcursul întregii nopți, folosind trei autospeciale pentru stingerea incendiilor de pădure, o mașină de mare capacitate pentru stingere (cu o capacitate de 10.000 litri de apă) și o cisternă de 30.000 litri.
IGSU a explicat că activarea și operarea modulului național specializat în stingerea incendiilor de pădure sunt destinate să asigure misiunile de monitorizare și stingere a focarelor în Grecia, în locațiile desemnate de partenerii greci.
incendii
SURSA FOTO: Dreamstime
”Activarea şi operaţionalizarea modulului naţional specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni.
Prognoza de risc pentru astăzi rămâne la nivelul „extrem de ridicat”, conform autorităţilor elene, prin intermediul Secretariatului General pentru Protecţie Civilă. Harta riscului de incendiu, publicată de aceştia, arată că zona în care modulul îşi desfăşoară activitatea este încadrată la acelaşi nivel de risc”, precizează IGSU.

Protecția Civilă din Grecia a ordonat evacuarea mai multor localități situate la periferia nord-estică a Atenei

Protecția Civilă din Grecia a ordonat evacuarea mai multor localități situate la periferia nord-estică a Atenei, din cauza unui incendiu puternic care a izbucnit duminică și continuă să se extindă, potrivit AFP.

Protecția Civilă a trimis mesaje text către toți cei din regiunea afectată, informându-i despre un incendiu de pădure în apropiere și îndemnându-i să urmeze instrucțiunile autorităților. Aceste mesaje conțineau și detalii despre procedura de evacuare.
„Incendiu de pădure în apropiere. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, a scris Protecţia Civilă.

Duminică seara, incendiul a determinat evacuarea orașului istoric Marathon, cu o populație de peste 7.000 de locuitori, situat la 40 de kilometri nord-est de Atena.

În cursul dimineții, alte cinci localități au fost evacuate, alături de două spitale, unul pediatric și celălalt militar, situate în Penteli, la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală.

Autoritățile grecești au deschis stadionul olimpic OAKA din nordul Atenei pentru a adăposti miile de persoane strămutate.

„Toate forţele Protecţiei Civile au depus eforturi toată noaptea şi, în pofida eforturilor supraomeneşti, incendiul continuă să se extindă foarte rapid şi se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.

În total, au fost mobilizați 510 pompieri și 152 de vehicule, iar 29 de avioane au survolat zona încă de la primele ore ale dimineții.

Până duminică după-amiază, echipele de intervenție reușiseră să controleze 33 din cele 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.

Risc ridicat de incendiu, cel puțin până pe 15 august

Ministrul grec al Protecției Civile a avertizat sâmbătă că jumătate din țară se confruntă cu un risc ridicat de incendiu, cel puțin până pe 15 august, din cauza temperaturilor extreme, rafalelor de vânt și secetei persistente.

„Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore şi este absolut esenţial ca cetăţenii din împrejurimi să urmeze instrucţiunile autorităţilor”, a declarat Vathrakogiannis.

Grecia este extrem de susceptibilă la incendiile forestiere în sezonul de vară, mai ales după o iarnă extrem de uscată. Iunie și iulie au fost cele mai călduroase luni de la începutul înregistrărilor statistice, în 1960.

Conform Grupului Interguvernamental de Experți al Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, creșterea temperaturilor extinde sezonul incendiilor și amplifică zonele afectate de flăcări la nivel global.