Depozite și fonduri monetare și, pentru optimizarea câștigului, preschimbarea unui procent din bani în valută ar putea aduce românilor care dețin o sumă de 10.000 de lei un randament rezonabil, spun specialiștii consultați de revista Capital.
La o inflație de circa 0,2% lunar, estimată de către guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru primele luni din 2012, păstrarea banilor în casă s-ar dovedi însă cea mai proastă soluție, pentru că astfel s-ar obține un randament negativ de circa 0,6%, grosso modo, deci o pierdere de aproximativ 60 de lei. Așadar „investiți chiar și pentru un randament mic, numai investiți”, pare a fi îndemnul specialiștilor în diverse plasamente, adresat celor care dispun de o anumită sumă de bani. Piața locală nu oferă multe forme de plasamente cu venit fix, însă cele existente sunt relativ bine remunerate și pot oferi românilor un randament pozitiv chiar și pe o perioadă scurtă de timp.
Cele mai bune depozite
Dependente de resursele românilor, băncile acordă încă dobânzi interesante pentru plasamentele în lei (cu circa 4 puncte peste inflația anuală). Pe piața locală, instituțiile grecești dar și cele cu capital românesc, dependente de finanțarea de la clienți, oferă cele mai bune dobânzi la depozitele la termen, care urcă până la 7,5% pe an la economii la termen.
Instituțiile au renunțat la cea mai mare parte din comisioane și nu percep, de regulă, niciun cost pentru deschiderea și desființatea contului în ziua scadenței. În cazul unora dintre ele există însă un comision modic, de 1-2 lei/lunar, pentru administrare. Câștigul din depozit este însă supus impozitului de 16%, ceea ce înseamnă că radamentul de care va beneficia un deponent pentru o sumă de 10.000 de lei , plasată pe trei luni, va fi de circa 1,5%, deci circa 150 de lei. Corelat cu inflația, acesta coboară însă sub 100 de lei.
Fonduri monetare
Randamentele pe ultimele 12 luni ale fondurilor monetare și de obligațiuni sunt comparabile cu cele ale depozitelor, deci în jurul a 7,5% pe an, potrivit statisticilor oferite de kmarket.ro. „Avantajul unui fond monetar in raport cu un depozit este insa acela ca beneficiarul primeste randamentul realizat pana in momentul in care decide sa rascumpere banii din fondul monetar, in timp ce in cazul unui depozit, la cele mai multe banci nu va primi acest randament, ci doar dobanda la vedere”, a declarat pentru Capital Horia Gusta, director general societatii de adminstrare a investitiilor Certinvest. Acesta a explicat totodată că, pentru fondurile monetare, companiile de brokeraj pot negocia cu băncile dobânzi mai bune decât cele oferite de acestea clienților persoane fizice, dat fiind sumele mari administrate.
În schimb, există o perioadă minimă de-a lungul căreia trebuie menținută investiția. Astfel, unele case de administrare a investitiilor aplică un comision destul de usturător dacă banii sunt retrași prea repede din cont. La Certinvest, de exemplu, comisionul este, in cazul fondurilor de obligatiuni, de 2%, dacă banii sunt retrași la mai puțin de o lună de la infiintarea plasamentului. Pentru fondurile monetare compania nu aplica niciun comision.
Cel mai bun plasament în valută
Plasamentele în instrumentele cu venit fix pot fi corelate cu unele valutare, pentru optimizarea câștigului. Leul s-a depreciat mult în raport cu principalele valute pe fondul crizei, iar în 2011 tendința a continuat. Dacă la începutul anului, de exemplu, cei 10.000 de lei ar fi fost preschimbați în euro s-ar fi obținut o sumă de 2.342 de euro. Dacă această sumă ar fi fost schimbată acum din nou în lei, s-ar fi obținut 10.196 de lei, ceea ce înseamnă un câștig de circa 1,9%, în primele 11 luni ale anului. În dolari câștigul ar fi fost de 2,2%, iar în franci elvețieni de circa 3,5%. Evoluția din următoarele luni ar putea să nu continue însă trendul din 2011. Băncile au estimări divergente despre modul în care va evolua leul față de euro. Dacă ING Bank România, de exemplu, întrevede o apreciere de peste 1% a monedei locale, până la 4,3 lei/euro, în martie 2012, Raiffeisen Bank estimează o depreciere cu peste 1%, până la 4,4 lei/euro. Prognozele privind evoluția leului față de dolar diferă, de asemenea, de la bancă la bancă.
Adrian Caramiha, unul dintre investitorii pe piețele de capital și fost broker, spune că băncile internaționale mizează pe o depreciere a euro în raport cu dolarul în perioada următoare, de la 1,3 euro/dolar în prezent la 1,25 – 1,2 euro/dolar. „Asta înseamnă că dolarul s-ar putea aprecia în continuare față de leu”, a spus Adrian Caramiha. Potrivit acestuia, dobânzile mari din piețele finaciare indică o lipsă de încredere între participanții la piață, similară cu aceea din anul 2008. „Dacă vă uitați pe grafice, atunci dolarul a crescut destul de puternic”, a spus acesta. „Trei sunt monedele de refugiu spre care se îndreaptă investitorii în perioadele de dificultate: yenul, dolarul și francul elvețian”. Banca Elveției a luat însă deja măsuri pentru a stopa aprecierea francului, iar japonezii nu par nici ei mai liniștiți cu privire la evoluția monedei proprii.
În opinia lui Adrian Caramiha, luând în calcul că piețele trec acum printr-o lipsă de încredere, din cauza problemelor din zona euro, cel care alege modul în care își plasează banii ar trebui să fie foarte prudent, iar plasamentele cât mai diversificate. În opinia sa, jumătate din sumă ar putea fi plasată în valută, iar jumătate în fonduri monetare. Dacă un fond monetar generează un radament maxim de circa 1,5% în trei luni, acest câștig brut poate fi optimizat până la 2%, dacă o anumită parte din sumă este plasată în valută. Corelat cu inflația câștigul devine însă maxim 1,5%.