UPDATE

Suma de 45 de milioane pentru pachetul majoritar de acţiuni la Oltchim, dacă va fi plătită de Dan Diaconescu, va putea fi acordată sub formă de împrumut de salvgardare pentru o perioadă de cel mult şase luni, a explicat Ponta.

"Cei 45 de milioane de euro, dacă Dan Diaconescu va plăti preţul de adjudecare a acţiunilor, asta a fost discuţia în Ministerul Economiei şi OPSPI, şi au susţinerea mea, pot să fie acordaţi ca împrumut de salvgardare pentru funcţionarea combinatului, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, până la semnarea transferului de acţiuni, pentru că după aceea ar fi ajutor de stat. Există, pentru a-i acorda ca împrumut MECMA şi OPSPI, condiţia prealabilă să fie plătiţi de Dan Diaconescu. Când sunt plătiţi, îi putem împrumuta pentru funcţionarea combinatului.(…) Suntem pregătiţi, până luni, dacă domnul Diaconescu, care acum e plecat din ţară pentru a identifica surse de finanţare, dacă plăteşte preţul convenit, să discutăm mai departe toate procedurile care se impun, pentru că intrarea în posesia acţiunilor se va face în momentul în care există toate procedurile, ce implică investiţiile pentru Oltchim, pentru păstrarea locurilor de muncă, gestionarea portofoliului de datorii, şi, sigur, o eventuală discuţie cu OMV Petrom pentru Arpechim", a spus Ponta.
Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul Ministerului Economiei.

Şeful Guvernului  a precizat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului.

Ponta a adăugat că Ministerul Economiei şi Fiscul au început să investigheze cauzele care au dus la acumularea datoriilor Oltchim şi va fi sesizat DNA în acest caz. “În ultima perioadă, deşi există probleme cu documentele, cu accesul la ele, atât Ministerul Economiei, cât şi ANAF, au pornit să investigheze cauzele ce au dus la acumulare acestor datorii şi vom sesiza DNA, fără a considera că astfel putem să recuperăm foarte mult din ce s-a pierdut, dar nu vrem ca această situaţie în care s-a ajuns să nu rămână fără vinovaţi şi nimeni să nu plăteascăŢ, a explicat Victor Ponta. Potrivit datelor prezentate de primul ministru, Oltchim are în prezent datorii de 700 milioane euro.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.