În 2015, accizele vor rămâne la acelaşi nivel ca în 2014, a anunţat premierul Victor Ponta, deşi conform prevederilor Codului Fiscal în vigoare cursul de schimb pentru accize ar fi trebuit să scadă de la 4,7380 lei/euro la 4,5018 lei/euro. UPDATE Comentariile ministrului de finanţe, Ioana Petrescu
"Vreau să vă rog să închidem această construcţie bugetară pe 2015 pe principiile pe care le-am anunţat, şi anume nu se creşte nicio taxă şi niciun impozit. Foarte multă lume întreba de acciză sau de…rămân exact cum au fost în anul 2014, niciun leu în plus ", a declarat Victor Ponta la şedinţa de guvern de ieri, în ciuda asigurărilor pe care le-a dat, recent, că accizele vor fi mai mici anul viitor.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, Ministerul de Finanţe era obligat să publice pe site-ul propriu cursul de schimb pentru accize, până cel târziu pe 20 octombrie 2014. Prevederea legală nu a fost, însă, respectată.
Codul fiscal în vigoare prevede că accizele se calculează în funcţie de cursul de schimb mai mare dintre cele comunicate de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare din octombrie din ultimii doi ani anteriori aplicării. Cursul se indexează cu rata anuală a inflaţiei anunţată tot în octombrie de Institutul Naţional de Statistică. Reglementarea a fost introdusă în lege anul trecut.
Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea în funcţie de cursul comunicat de BCE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.
Guvernul a decis, însă, anul trecut, să modifice Codul fiscal astfel încât cursul să fie mai avantajos pentru buget.
Aşa a fost stabilit, pentru 2014, cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decât cel din 2013. În plus, Codul fiscal a introdus şi indexarea cu inflaţia anuală. Anul trecut, inflaţia luată în calcul a fost de 4,77%. Astfel, s-a ajuns la un curs de 4,7380 lei/euro în 2014.
Pentru 2015 trebuia ales cursul din octombrie 2014
Cursul de schimb publicat la 1 octombrie 2014 a fost 4,4093 lei/euro, iar cel publicat la 1 octombrie 2013 de 4,4485 lei/euro. “Cursul publicat la 1 octombrie 2014 a fost 4,4093 lei/euro (conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene nr. C344/2 din 2 octombrie 2014), mai mic față de cel din urmă cu un an, 4,4485 lei/euro, caz în care regula spune că se aplică cursul mai mare din urmă cu un an, indexat cu media anuală a Indicelui Prețurilor de Consum. Media anuală a IPC este 101,2%, comunicată deja oficial de Institutul Naţional de Statistică. Prin urmare, formula de calcul este 4,4485 lei/euro X 101,2% = 4,5018 lei/euro, așa cum arată în prezent regula specifică din Codul Fiscal și utilizând datele publicate recent”, afirmă Izabela Bădărău, tax senior consultant, TZA Consultanță Fiscală.
Menţinerea ratei de schimb în lei nu este prevăzută de Codul fiscal şi înseamnă că acesta va fi modificat prin ordonanţă de urgenţă. Având în vedere că modalitatea de calcul a accizelor trebuie să respecte directivele europene, orice schimbare de legislaţie are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, în caz contrar existând riscul unei proceduri de infringement (încălcare a prevederilor tratatului de aderare).
UPDATE Comentariile ministrului Ioana Petrescu pentru Agerpres
Accizele în 2015 vor fi calculate în lei, nu în euro, şi vor fi menţinute la valoarea în lei din 2014, urmând că din anul 2016 să fie indexate cu inflaţia, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
"Acciza în 2015 va fi la aceeaşi valoare nominală, în lei, cu cea de anul acesta. În termeni reali, acciza scade, pentru că există o inflaţie de aproximativ 1,5%. Din 2016 încolo această valoare va fi indexată cu inflaţia şi, practic, aceasta va fi formula de calcul – valoarea în lei indexată cu inflaţia", a precizat oficialul MFP.
Ministrul Finanţelor a afirmat că au fost analizate mai multe posibilităţi şi a menţionat că s-a opus de la început unei formule complicate, care se modifică de la an la an.
'În trecutul apropiat, formula de calcul conţinea şi o rată de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a făcut acest lucru pentru că, în fiecare an, Comisia Europeană trebuie să verifice dacă acciza este deasupra minimului în UE. Ei trebuie să transforme în euro acciza în fiecare stat, folosesc acest curs de schimb şi compară să vadă dacă acciza în euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie să luăm în calcul acest curs euro/leu (…) Am decis ca acciza să rămână la acelaşi nivel cu cea din 2014. Cineva care a plătit 10 lei anul acesta va plăti 10 lei şi anul viitor. Acciza va fi exprimată în lei, mi se pare normal, suntem în România, plătim la supermarket în lei, primim salariul în lei, nu văd de ce acciza ar trebui exprimată în euro, ea va fi exprimată în lei. Anul viitor rămâne exact la aceeaşi valoare. Practic, în valoare reală, acciza scade, pentru că există o inflaţie de aproximativ 1,5%', a spus Ioana-Maria Petrescu