„Astăzi Parlamentul României trebuie să suplinească lipsa de acţiune şi de măsuri a Guvernului. Vorbim despre adevărata criză în care România se află deja şi în care probabil se va mai afla mult timp după ce criza sanitară se va încheia. (…) În mod normal Guvenul n-ar trebui să aibă deloc timp alocat (în Parlament – n.r.), că nu are ce să spună ce a făcut pe economie. (…) Eu voiam să vorbim de altceva azi, de economie. Şi, ca să mă păstrez în nota de guvernare a guvernului Orban – PNL, aş vrea să vorbesc pe înţelesul unui patron de firme funebre – ştiţi că patronii funebre sunt ultimii specialişti promovaţi de domnul Orban – şi să spun că astăzi avem o slujbă de pomenire pentru anumite domenii din România afectate de criza economică şi pe care Guvernul le lasă să moară, urmând evident să le asigure o îngropăciune cu o firmă de pompe funebre afiliată partidului”, a afirmat Ponta, la Ora prim-ministrului.
Acesta a exemplificat că se poate vorbi în primul rând despre zeci de mii de firme româneşti care, în aceste două luni, au fost în incapacitatea de a-şi plăti ratele la bancă.
„Legea adoptată de acest Parlament a fost contestată. Aceste firme practic se duc în faliment. Sigur, putem să vorbim despre faimosul program IMM Invest. (…) Mai trebuie să trecem pe pomelnic legea prin care ajutam firmele româneşti în această perioadă de stare de urgenţă în ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale. Era un sprijin pentru firmele româneşti şi un stimulent de a nu trimite în şomaj tehnic, în şomaj permanent peste un milion de angajaţi, însă, din păcate, Guvernul, partidul guvernului a hotărât să nu salveze aceste firme. Trebuie să trecem pe pomelnic agricultura care, dincolo de epidemia de coronavirus, este afectată de secetă. (…) Trecem pe pomelnic energia. (…) Din păcate, trebuie să trece pe pomelnicul Guvernului Orban companiile româneşti de transport”, a adăugat deputatul Pro Europa.
Ponta susține că principala „slujbă” trebuie ținută pentru HORECA
„Eu credeam că vă plac terasele (premierului – n.r.), sincer să fiu, şi în general restaurantele. Nu ştiu ce aveţi cu ele deodată. V-aţi întors împotriva lor, cred că e o chestie freudiană. Dar atât timp cât HORECA angajează peste 300.000 de români, firme româneşti, plăteşte taxe, să le spui „Om vedea după 1 iunie” este cu siguranţă o condamnare la moarte. Aş fi vrut să nu trecem pe această listă sportul şi cultura din punct de vedere economic – domenii extrem de importante care se prăbuşesc din lipsă de resurse şi de sprijin guvernamental. (…) Apreciez faptul că aţi făcut totuşi un program de granturi pentru mass -media, pentru televiziuni – 200 de milioane de lei. Să înţelegem totuşi că generozitatea v-a venit din faptul că aţi luat 700 de milioane de lei de la ANCOM, aţi dat 200 la presă şi 500 i-aţi palmat pe undeva”, i-a transmis Ponta premierului Orban în cadrul discursului din Parlament.
Victor Ponta a punctat, în mod ironic, că Guvernul Orban „a echilibrat balanţa comercială exportând români”, adăugând că Parlamentul are obligaţia să prezinte publicului adevărul despre „exporturile” de oameni, de buşteni, de grâu efectuate „sub organizarea directă a Guvernului Orban”.
„Oamenii aşteaptă să audă dacă la 1 iunie se aplica legea privind mărirea alocaţiilor, (…) să audă dacă legea privind pensiile se aplică sau nu. Şi medicii şi personalul medical aşteaptă cei 500.000 de euro care i-au avut ca promisiune şi atât. În final, domnule Orban, vă adresez doar întrebarea pe care foarte mulţi oameni ar fi vrut să o pună: dacă vă daţi dumneavoastră demisia sau trebuie să vă dăm iarăşi noi jos, Parlamentul”, a încheiat Ponta.