Victor Ponta afirmă că românii vor vota schimbarea, subliniind că anul trecut au fost anulate alegerile, însă acum nu se mai poate împiedica voința populară.

Victor Ponta spune că în turul al doilea vor intra doi candidați care promovează schimbarea

Ponta a anunțat că a pregătit măsuri concrete pentru toate categoriile de români și a decis să nu intre în dispute cu contracandidații săi. În viziunea sa, românii sunt interesați de soluții și realizări, nu de scandaluri politice. El atrage atenția asupra situației dificile a medicilor, profesorilor și IT-iștilor, care trebuie sprijiniți într-o societate ce protejează cetățeanul, nu îl distruge.

„Eu am pregătit câteva măsuri concrete ce trebuie făcute pentru fiecare categorie de români. Am decis că eu să nu mai vorbesc absolut deloc despre contracandidați, românii nu mai vor scandal, vor să știe de ce sunt în stare candidații, ce au mai făcut, nu răspunsuri la atacuri. Eu o să vorbesc despre ceea ce știu să fac, despre ceea ce cred eu că au nevoie românii, nu ceartă și scandalul din ultimul an.

Suntem într-o criză economică și socială mai grea decât în 2010. Guvernul a terminat de mult banii, se împrumută, ori în câteva săptămâni cu voia românilor putem să redresăm România. Medicii, profesorii, IT-știi au dus-o mai rău, trebuie să redevină o societate care protejează cetățeanul, nu îl distruge”, a spus Victor Ponta la România TV.

Ponta afirmă că în turul al doilea vor intra doi candidați care promovează schimbarea: el și George Simion, spre deosebire de Crin Antonescu, care dorește menținerea actualei situații. El insistă asupra faptului că în 24 noiembrie 2024 voința românilor a fost ignorată și alegerile au fost anulate, dar susține că de data aceasta votul nu va mai putea fi cenzurat, menționând relația sa directă cu noua administrație de la Casa Albă.

„Nu le convine faptul că în turul 2 vor fi doi candidați care vor schimbă, eu și George Simion vrem să schimbăm. Crin Antonescu vrea să rămânem unde suntem. E foarte clar că românii vor vota o schimbare. Au votat schimbare și în 24 noiembrie, au anulat votul românilor. Sigur că se gândesc să o facă și a două oară. Românii nu vor mai acceptă, la Casă Albă este o altă administrație și eu am o relație directă, am avut ocazia să îi cunosc pe cei din administrația Trump, din punctul asta de vedere le spun românilor că de dată această votul lor nu va mai fi furat, cenzurat”, a mai spus Ponta

Ponta acuză faptul că doar câțiva lideri PSD și PNL beneficiază de sume importante de bani publici

În ceea ce privește folosirea fondurilor publice, Ponta acuză faptul că doar câțiva lideri PSD și PNL beneficiază de sume importante de bani publici, distribuite în interes personal. El susține că imediat după alegerea sa ca președinte va convoca partidele parlamentare pentru a opri acest fenomen. Ponta critică și USR, considerând că are cei mai mulți angajați plătiți din bani publici, și condamnă episodul în care Călin Georgescu a fost scos de la TV în favoarea lui Crin Antonescu, pentru o sumă de 500.000 de euro.

„Nu beneficiază membri PSD, PNL de indemnizați. Sunt câțiva lideri, aceeași mereu. Acești bani, zeci de milioane ajung la câțiva șefi, care ii distribuie în interesul lor personal. Imediat ce voi ajunge președinte, voi chema partidele parlamentare și voi spune: ajunge! USR este partidul are cei mai mulți angajați din bani publici, nu este normal. Călin Georgescu a fost scos de la TV că să vină Crin pe 500.000 euro din banii noștri, este un desfrâu care trebuie să înceteze, este o sfidare la adresa românilor”, a mai spus Ponta.

Candidatul atrage atenția asupra degradării producției agricole românești

În plan economic, Ponta atrage atenția asupra degradării producției agricole românești și critică importurile masive de produse din Ucraina. El subliniază că investițiile în apărare trebuie să înceapă cu investiția în oameni și susține că România trebuie să evite măsurile de austeritate aplicate în 2010. În viziunea sa, salariile și pensiile trebuie protejate, iar spitalele nu trebuie închise.

„Trebuie să ne uităm la probleme adevărat, de ce în România nu mai producem alimente? Nu poți să distrugi agricultorii români. În România au venit foarte multe produse din Ucraina. Noi vorbim de investiții în apărare, păi prima investiție este în oameni, primul lucru importante este să-ți plătești oamenii. S-au strâns niște elemente, seamănă cu 2010. Este foarte important să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în 2012, nu trebuie tăiate salarii și pensii, nu trebuie închise spitale, să lăsăm stăpânii din afară că nu se vor binele”, a completat candidatul.

Ponta spune că anularea alegerilor a fost o decizie politică, nu juridică

Victor Ponta propune desecretizarea documentelor care au stat la baza deciziei de anulare a alegerilor din 24 noiembrie, considerând că decizia a fost una politică, nu juridică. El promite organizarea unui referendum pentru a stabili clar condițiile în care pot fi anulate alegeri în România, limitând această posibilitate doar la cazuri de război sau decizii judiciare definitive.

„Acum 150 de ani tot poporul român se bucură că se alege Cuza domnitor și vom fi uniți. Erau niște boieri care s-au luptat. ”Cum să câștige poporul, noi trebuie să îi punem de la Istanbul”. Acum de la Bruxelles. Au anulat alegerile, acum nu se mai pot opune, românii vor alege.

Alegerile din 24 noiembrie au fost anulate nu din motiv juridic, ci politic. Faptul că nu au intrat în turul 2 nici Ciolacu, nici Ciucă, apoi CSAT s-a venit cu documente și nu cred că le-au prezentat pe toate. Imediat după ce ajung la Cotroceni îmi iau angajamentul de a le desecretiza. Nu trebuie să fi jurist că să înțelegi că s-a făcut o nedreptate. Vreau la până în toamna să avem un referendum. Nu se pot anula alegeri decât în caz de război, nu se poate interzice un candidat decât dacă este o hotărâre judecătorească definitivă”, a spus Ponta.

Candidatul se opune creșterii TVA-ului și altor taxe

În ceea ce privește politica fiscală, Ponta se opune creșterii TVA-ului și altor taxe, considerând că acestea ar distruge firmele românești. El propune menținerea sistemului fiscal actual cel puțin până la sfârșitul anului, și susține că guvernul trebuie să sprijine companiile românești care creează locuri de muncă și plătesc taxe în țară.

„Orice creștere a TVA și a altor taxe vor distruge firmele cinstite. I-am spus lui Ciolacu: vrei să distrugi firmele românești, voi impune partidelor că nu modificam sistemul fiscal, menținerea taxelor actuale până la 31 decembrie cel puțin.

Datoria unui guvern este să sprijine oamenii de afaceri români. Dacă are sediu în România, are angajați români, dacă plătește taxe în România este firma românească. Asta face Trump, și noi trebuie să apărăm firmele românești. Să asigurăm oamenii de afaceri că nu se mai măresc taxele și nu se mai pune în cârca lor. Competență și cinstea au dispărut de la putere în 2025 și trebuie să o aducem înapoi”, a mai spus candidatul la președinție.

Victor Ponta
SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele trebuie să se implice activ în numirea premierului și miniștrilor

Referitor la schimbarea Guvernului, Victor Ponta afirmă că președintele trebuie să se implice activ în numirea premierului și miniștrilor, colaborând cu toate partidele parlamentare, inclusiv PSD, PNL, UDMR, POT și SOS. El susține că un nou guvern este necesar pentru recâștigarea încrederii publice și pentru depășirea haosului actual, promițând că, dacă va deveni președinte, va lucra zilnic alături de Guvern.

„Trebuie un alt guvern deoarece că să ieșim din criză avem nevoie de alt guvern. Oamenii și-au pierdut încrederea. Este un haos, trebuie încredere și competență. Am relații, experiență, am relații cu oamenii din Parlament și toate partidele, și da intenționez să fiu foarte implicat. În fiecare zi jumătate de zi voi merge la Guvern că să lucrez, apoi jumătate de zi la Cotroceni. România nu își mai permite un președinte incompetent, șomer. Eu vreau binele românilor, vor lucra pentru români, nu pentru președintele de partid. PSD are cei mai mulți specialiști, dar și celelalte partide au”, a explicat Ponta.

În domeniul educației, Ponta critică lipsa reformelor reale și perpetuarea unui sistem învechit, axat pe promovări automate și funcții ocupate fără competiție. El deplânge alocarea bugetară redusă pentru educație și propune măsuri pentru modernizarea sistemului.

„Educația este și a fost o mare dezamăgire, funcțiile în educație s-au împărțit, nu competență, nu concursuri reale, s-a rămas la un sistem vechi, neadaptat, la noi aștepți să treacă timpul, îți iei gradul. Educația a avut cel mai mic procent din buget. Sunt lucruri pe care le poate face un președinte implicat”, a spus el.

Ponta îl acuză pe fostul ministru Virgil Popescu de subminarea economiei naționale

În sectorul energetic, Ponta îl acuză pe fostul ministru Virgil Popescu de subminarea economiei naționale prin închiderea centralelor pe cărbune. El propune folosirea gazului din Marea Neagră pentru sprijinirea industriei românești și subvenții agricole la cel mai înalt nivel european. De asemenea, susține că problemele din agricultură, cauzate de politrucii din PSD și PNL, trebuie eliminate pentru a salva fermierii români.

„Cred că ministrul Virgil Popescu care a semnat închiderea centralelor pe cărbune se face vinovat de subminarea economiei naționale. Vom opri importurile de produse fără taxe și condiții. Gazul din Marea Neagră va fi declarat de importantă națională și va fi folosit pentru cei care deschid în România o fabrică de îngrășăminte. Împreună cu Eugen Teodorovici au pregătit un proiect, subvenția la hectar trebuie să fie la cel mai mare nivel din UE.

Pentru crescătorii de animale este dezastru. Epidemii, medicii veterinari nu au mai primit bani, nu au mai putut combate epidemia, omorâm găini, porci, oi, vaci. Avem niște politruci puși de PSD, PNL, din acest motiv toți agricultorii din România au fost băgați în faliment, lucrul asta va înceta și agricultură poate să salveze România”, a subliniat el.

În ceea ce privește combaterea traficului de droguri, Victor Ponta propune înăsprirea legislației pentru membrii rețelelor și dezvoltarea centrelor de consiliere și reabilitare pentru tineri. El consideră traficul de droguri o amenințare la siguranța națională și insistă că prevenirea tragediilor recente necesită intervenții legislative urgente.

În final, Ponta afirmă că tichetele de vacanță au fost cel mai eficient instrument pentru susținerea turismului românesc și propune reintroducerea lor atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din privat, precum și reducerea TVA-ului la 5% pentru acest sector afectat de pandemie.