Premierul Victor Ponta spune că datoria externă a României a scăzut cu 1,3 miliarde de euro faţă de anul trecut şi cu 2,2 miliarde de euro faţă de aprilie 2012. El nu face, în schimb, nicio referire la datoria publică guvernamentală totală care a crescut de la an la an. Un raport al Curţii de Conturi, care a făcut un audit al datoriei publice, arată că guvernul s-a împrumutat într-un ritm vertiginos şi după criză punând presiune pe generaţiile viitoare.
"În perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 Traian Băsescu şi PDL au amanetat România, în condiţiile în care datoria externă pe termen mediu şi lung a crescut cu aproape 27 miliarde de euro. Acum trebuie să continuăm să plătim împrumuturile din trecut, pentru a ieşi din gaura în care ne-a băgat regimul Băsescu", a scris Ponta pe contul său de Facebook.
"De când am preluat guvernarea (iniţial cu USL), din mai 2012 până astăzi, am schimbat direcţia ţării – avem creştere economică record în UE, am achitat datoriile, am consolidat rezervele şi mergem în direcţia corectă!", precizează Ponta.
Despre evoluţia datoriei publice şi observaţiile Curţii de Conturi, Capital a scris aici:
România a intrat în recesiune economică tehnică din cauza scăderii PIB în primele două trimestre din 2014.Institutul Naţional de Statistică a anunţat că PIB a scăzut cu 0,1% în primele trei luni din 2014 si -0,9% în al doilea trimestru.
Premierul Victor Ponta a insistat, în declaraţiile anterioare, asupra comparaţiei între evoluţia PIB din acest an faţă de cea de anul trecut, în timp ce INS şi Eurostat arată evoluţia comparativă trimestru la trimestru. Astfel, PIB a scăzut în primul trimestru din 2014 faţă de ultimul trimestru din 2013, precum şi în al doilea trimestru din 2014 faţă de primul trimestru din 2014.