'Sunt responsabil de ce s-a întâmplat, trebuia să insist mult mai mult ca aceia cu salariile acestea uriaşe să plătească o taxă specială. N-am voie să umblu eu la salariile lor pentru că şi le stabilesc singuri. Nu sunt la Guvern, sunt în subordinea Parlamentului, dar pentru cei cu salarii atât de mari cred că trebuia să insist mai mult pentru o taxare specială', a afirmat Ponta, la Antena 3.
Declarația premierului a fost făcută după ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru Agerpres că salariile de la Banca Naţională a României sunt mai mici decât la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar salariul de bază al lui Mugur Isărescu, este de 10.000 euro pe lună.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani, a reiterat, pentru Capital, că Dan Radu Rușanu, încasează 14.000 de euro lunar și că această sumă este stabilită conform legii, adică cel mult egală cu veniturile guvernatorului. Soviani subliniază că, spre deosebire de BNR, membrii consiliului ASF nu iau sporuri și indemnizații lunare.
Potrivit Hotnews.ro, în lunile noiembrie și decembrie, Dan Radu Rușanu, șeful ASF, a încasat peste 70.000 de euro, sumă explicată prin existența unor prime de vacanță.
Mai multe detalii puteți citi AICI
Crin Antonescu: Salariile de la ASF sunt mari, poate nepotrivit de mari
Și preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, la postul B1 TV, că salariile de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) sunt nepotrivit de mari, dar nu datează din perioada Guvernului actual, menţionând că angajaţii instituţiilor din care s-a creat ASF au încasat venituri mari şi în perioada altor Cabinete.
Întrebat la postul de televiziune B1 dacă poate explica cum ar putea Dan Radu Ruşanu, care ocupă funcţia de preşedinte la ASF, să fie de acord cu o ieşire de la guvernare a PNL, în condiţiile în care aceasta i-ar putea periclita funcţia, Antonescu a declarat că Ruşanu nu mai este membru de partid.
'Salariile acelea sunt mari, poate că sunt nepotrivit de mari, imense, poate nejustificat de mari, dar nu au fost inventate acum, în timpul acestui Guvern. ASF s-a înfiinţat acum, dar reuneşte alte instituţii. Salariile nu erau mai mici pe vremuri, au fost mari întotdeauna, comparabile cu cele ale Băncii Naţionale. Domnul Ruşanu, făcând opţiunea de a se dedica acestei instituţii, nu mai e membru al PNL şi, ca atare, urmăreşte de acolo eventual viaţa politică, făcând parte atât timp din partid. Teoria că grupul Ruşanu, că nu ştiu ce, că Antonescu face, că nu face, sunt oameni care au fost în partid, domnul Ruşanu nu mai e. De câte ori trebuie să se dovedească faptul că eu nu sunt prizonierul niciunui astfel de grup de la Patriciu la Ruşanu şi nu atât eu, dar că PNL are în momentele cheie zvâcnirea lui, ceva ce e mai presus de interese omeneşti, meschine, materiale?', a punctat preşedintele PNL, citat de Agerpres.
Citiți și: Doctor Radu și mister Soviani