Invitat în emisiunea ”Lumini și umbre”, realizată de Dan Andronic și difuzată aseară de B1 TV, Ponta a declarat că nu s-a finalizat procedura de vânzare a acțiunilor statului român la Petromidia către compania din Kazahstan, rezultate din conversia datoriilor pe care rafinăria le avea către bugetul de stat.
Victor Ponta a dat vina pe fostul președinte Traian Băsescu pentru neîndeplinirea acestor obiective. ” Pentru că n-a vrut nimeni să semneze nicio hârtie, niciun funcționar, pentru că au zis: " Domne, ne face Băsescu dosare”, informează evz.ro.
Întrebat de Dan Andronic dacă această teamă nu e un lucru ”ușor neserios la nivel de Guvern”, în condițiile în care ”nimeni nu le poate face dosare și să-i aresteze pentru că respectă legea”, șeful Executivului a comentat: ” Îmi pare rău, dar dacă ați fi în locul funcționarilor din ministere nu vi s-ar părea neserios. E foarte greu să impui ceva unui funcționar public.” Victor Ponta a punctat că în cazul său nu a intervenit același sentiment de frică, deoarece Guvernul și-a îndeplinit atribuțiile legale în acest proces. Premierul a reafirmat faptul că nu putea obține 500 de milioane de dolari pe acțiunile Petromidia, așa cum a susținut fostul președinte Traian Băsescu, și a precizat că atacurile acestuia au fost parte a bătăliei politice de dinaintea campaniei electorale.
Urmărește aici interviul integral
Ce prevede momerandumul cu Rompetrol
KazMunaiGas, unicul acţionar al grupului petrolier Rompetrol, va achita statului român 200 milioane de dolari pentru preluarea unui pachet de aproximativ 25% din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare. În urma tranzacţiei, statul, prin Ministerul Economiei, va rămâne cu un pachet de 18% din acţiunile companiei petroliere. Ulterior, va fi creat un fond de investiţii, în valoare de un miliard de dolari. Sumele mai sus menţionate au fost anunţate de premierul Victor Ponta, în umră cu aproape 2 ani. Atunci Ponta spunea că „am făcut un lucru bun că am ajuns la un acord cu cei de la KazMunaiGas, nu doar pentru că o să încasăm 200 de milioane de dolari la buget pentru un număr de acţiuni, ci mai ales pentru că înţelegerea noastră prevede un fond de investiţii de un miliard de dolari. Ceea ce este foarte important“.
Citiți și: Afacerea Petromidia: 200 milioane de dolari şi investiţii de un miliard
Guvernul a aprobat în mai 2013 proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului Înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol la data de 15 februarie 2013. Rompetrol a anunţat încă din luna februarie că va răscumpăra doar o parte din pachetul de acţiuni deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (44,69%), statul urmând să fie, în continuare, un acţionar semnificativ al companiei care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, după capacitatea de rafinare.
Cum s-a ajuns aici
În 2001, Dinu Patriciu preia de la stat rafinăria Petromidia. În septembrie 2003, guvernul condus de Adrian Năstase hotărăşte ca datoriile istorice ale Petromidia, în valoare de 285 mil. dolari, plus dobânzile şi penalităţile aferente, care au urcat cifra totală la 603 mil. dolari (571 mil. euro la acea vreme), să fie transformate în obligaţiuni pe şapte ani. Obligaţiunile erau convertibile, iar guvernul a lăsat emitentului dreptul de a decide dacă la scadenţă plăteşte banii sau converteşte obligaţiunile în acţiuni.
În august 2007 Patriciu a vândut grupul Rompetrol, clădit în jurul rafinăriei Petromidia, companiei KazMunaiGas (KMG) pentru circa 1,6 miliarde de dolari.
În august 2010, cu o lună înainte de scadenţa obligaţiunilor, kazahii au derulat o majorare de capital la Rompetrol Rafinare şi au răscumpărat de la statul român obligaţiuni de 54 mil. euro. În septembrie 2010, kazahii au convertit restul obligaţiunilor, în valoare de circa 516 mil. euro (531 mil. dolari), în acţiuni. Ministerul Finanţelor a dat în judecată Rompetrol susţinând că grupul nu avea dreptul de a răscumpăra doar o parte din obligaţiuni şi de a le converti pe restul în acţiuni. În iunie 2011, Tribunalul Constanţa a decis că hotărârea AGA prin care obligaţiunile Rompetrol Rafinare au fost convertite în acţiuni este legală.
De la preluarea de către KMG și până în prezent, Rompetrol a investit în România peste patru miliarde de dolari, două miliarde fiind investiții cu impact direct asupra economiei, potrivit reprezentanților companiei. Circa 500 de milioane de dolari au fost folosite pentru dezvoltarea rafinăriei Petromidia, iar 100 de milioane de dolari au finanțat realizarea unui terminal maritim în largul Mării Negre. Circa 350 mil. dolari au fost alocate pentru dezvoltarea infrastructurii logistice a Rompetrol, în timp ce un miliard de dolari a finanțat asigurarea materialului circulant. „În perioada 2007–2012 Rompetrol a virat către bugetul de stat peste șase miliarde de dolari“, conform reprezentanţilor companiei.
Fondul de investiţii KMG va crea un fond de investiţii în care va pune, iniţial, 150 mil. dolari. Statul român va fi acţionar cu 20%, participaţia în valoare de 30 mil. dolari fiind oferită de compania kazahă cu titlu gratuit. Fondul ar putea atrage, atât de la compania kazahă, cât şi de la bănci, fonduri de peste un miliard de dolari. Guvernul îşi poate vinde, peste cel puţin cinci ani, participaţia de 20%, kazahii având drept de preemţiune la cumpărare.
Citiți aici ce spunea vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, în urmă cu un an