UPDATE

Premierul Victor Ponta a anunțat, după ședința de guvern, că energie verde în facturile românilor se va scumpi cu 50% dacă nu intră în vigoare Legea privind reducerea schemei de sprijin pentru investitorii în surse regenerabile.

"Dacă legea nu intră în vigoare până la 1 aprilie vom fi nevoiți să emitem o Ordonanță de Urgență cu același text", a spus șeful Executivului.

Conform premierului, anul trecut producția de energie verde în 2013 a fost de 6,2TWh, ceea ce înseamnă aproximativ 11,1% din total producție. Ponta a precizat că dorește să mențină această cotă de 11,1% energie verde în facturile românilor să să nu fie majorată la 15%. Practic anul trecut un MW de energie regenerabilă a avut un preț de 42 de lei în facturile românilor, iar anul acesta ar urca la 63 de lei/MW dacă nu va intra în vigoare legea prin care se reduce schema de sprijin pentru investițiile în energia produsă din surse regenerabile.

În momentul actual, energia verde în facturile românilor este de aproximativ 8% din suma totală de plată, astfel că impactul în factura finală este de doar 1-2 lei pentru consumatorii casnici și nu de 50% așa cum preciza premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern.

Ponta a mai precizat că ținta asumată de România în conformitate cu Directiva 2009 privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final la nivelul anului 2020, de 24% a fost aproape atinsă, încă din 2010.

"În 2010, România avea deja o pondere de 23,6%. Deci noi, înainte cu 10 ani înaintea planului, ca să zic aşa, aveam energie regenerabilă. Evident că Guvernul şi România în baza strategiei europene va sprijini în continuare energia regenerabilă, însă, aşa cum se întâmplă pe plan european şi cum au decis alte ţări, Spania, Polonia,Italia, trebuie să facem acest sprijin şi ajutor de stat pentru energia regenerabilă într-un mod sustenabil pentru economie şi pentru populaţie", a declarat premierul.

Trebuie precizat însă faptul că România a avut în 2010 o pondere de 23,6% energie verde doar dacă se ia în calcul producția de energie hidro, componentă care nu este inclusă pe lista surse regenerabile care beneficiază de schema de sprijin, prin certificate verzi.

Citiți și: Energia verde rămâne atractivă pentru investitori

 

Premierul a anunţat că pe acest subiect va susţine la finalul reuniunii de executiv o conferinţă de presă alături de ministrul Economiei, Constantin Niţă.

'Vreau să prezint o situaţie, foarte clar, despre cel mai mare pericol prin care trece România în 2014, şi anume, pericolul exploziei preţurilor la energia electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi şi preţurile la energie electrică rămâneau constante. O să prezint la şedinţa de guvern care este implicaţia. Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50%', a afirmat Ponta.

El şi-a anunţat, totodată, pentru zona industrială 'solidaritatea totală cu angajaţii de la ALRO, Sidex, de la celelalte companii care sunt afectate'. 'Dar şi pentru consumatorul casnic, tot cu 50% vor creşte', a adăugat şeful Guvernului.

'Împreună cu domnul Niţă o să prezentăm soluţiile. Soluţiile sunt să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii', a mai spus Ponta.

Băsescu: Legea ceritificatelor verzi a fost retrimisă Parlamentului, lipsea un aviz de la CE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

"Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement", a spus şeful statului.

Sindicaliştii trebuie să protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, a declarat premierul Ponta, adăugând că preşedintele Băsescu este cel care refuză promulgarea legii privind certificatele verzi şi "subminează", astfel, economia naţională şi precizând că este dispus să protesteze şi el la Cotroceni.

În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

"Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul "date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE".

SURSA: Agerpres, Mediafax