"Concluziile preliminare ale raportului pe care l-am solicitat privind modul în care instituţiile statului au intervenit după accidentul aviatic: au existat în operaţiunea de căutare şi salvare deficienţe inacceptabile pe care le consider ca provocând o indignare. Aceste lucruri necesită acţiuni foarte clare de îmbunătăţire a sistemului de intervenţie", a declarat premierul Victor Ponta.
"La Ministerul de Interne, ROMATSA şi STS lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet. Am decis înlocuirea din funcţie a secretarului de stat Chiper, înlocuirea directorului general ROMATSA şi a directorului de operaţiuni şi voi solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS şi înlocuirea şefului", a mai spus Ponta.
Deciziile au fost luate după o discuţie cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi mai mulţi miniştri liberali, printre care şi ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reacţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, şi eventuale măsuri. La discuţie a fost prezent şi vicepremierul Gabriel Oprea, care trebuie să redacteze un raport pe tema reacţiei autorităţilor în cazul accidentului, anunță mediafax.ro
Potrivit evz.ro, mulțumit de modul în care a fost reflectată activitatea sa în raportul MCV, Victor Ponta nu l-a schimbat din funcție pe ministrul de Interne, Radu Stroe.
Conducerea ROMATSA este asigurată de Aleodor Frâncu din mai 2012, conform CV-lui postat pe site-ul ROMATSA. Frâncu a mai deținut funcția de președinte CA și director general al ROMATSA în perioada 2006-2008. În perioada 2005-2006, Fârncu a fost șeful Cancelariei primului-ministru de la acea vreme, Călin Popescu- Tăriceanu.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.
Știre în curs de actualizare