Întrebat dacă Executivul ia în calcul vreun termen pentru aderarea la Schengen, premierul a răspuns: "Nu, nu mai luăm în calcul un termen, pentru că este vorba în final de lucruri care nu depind de România".
El a făcut această declaraţie după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi cel de Interne, Radu Stroe.
Ponta a arătat că România nu va mai solicita ca aderarea României la Schengen să fie supusă la vot la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie.
"Probabil că Olanda ar vota alături de Germania. Nu se pune problema să mai cerem vot, sunt convins că Germania, de obicei, nu rămâne singură când se pune problema de vot, că totuşi e una dintre ţările-lider ale Uniunii Europene, iar pentru România nu se schimbă nimic dacă e un singur vot împotrivă sau sunt trei sau sunt cinci. Practic, un singur vot, dreptul de veto anunţat oficial de Germania, este suficient şi, din acest motiv, am considerat că nu are rost să încălcăm uzanţele europene. Când se anunţă un drept de vot din partea unei ţări întodeauna nu se merge la vot, ci se merge pe o idee de compromis pentru o perioadă ulterioară", a afirmat Ponta.
El şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul va reuşi să schimbe poziţia Germaniei, "mai ales după septembrie", când în această ţară au loc alegeri.
"O să încercăm o decizie politică, într-un moment favorabil, în aşa fel încât să intrăm la un moment dat în Schengen. Când se va întâmpla lucrul acesta, nu cred că ştie cineva să răspundă şi nu are legătură nici cu USL, nici cu bătălia noastră internă".