‘Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţinea de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată (…) să ni se spună nouă acum ‘data viitoare’. Când termină toate alegerile lor naţionale, când termină toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen’, i-a spus premierul ministrului de Interne, la începutul şedinţei de guvern.

Totodată, primul-ministru a apreciat activitatea Ministerului de Externe şi a celorlalte ministere legată de ridicarea tuturor restricţiilor pe piaţa muncii din UE pentru cetăţenii români de la 1 ianuarie 2014.

‘Lucrurile au fost foarte clare, chiar primul-ministru britanic a spus că restricţiile se ridică, ieri a fost de asemenea un vot în Parlamentul olandez. Românii nu sunt cetăţeni de mâna a doua, sunt cetăţeni ai Europei şi toate drepturile cetăţenilor Europei trebuie să le avem şi noi’, a subliniat Ponta.

Forma sub care va figura pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi decisă în reuniunea Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) de miercuri, cel mai probabil fiind să se aleagă varianta unei dezbateri de orientare.

Surse din cadrul preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE susţin că este mai puţin relevant cum va fi formulat subiectul pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi, din moment ce este improbabil să se supună la vot o decizie atâta timp cât va fi evident că nu există unanimitate, chiar dacă chestiunea aderării la Schengen va fi menţinută pe agendă ca proiect de decizie, aşa cum figurează în prezent.

Statele care în trecut s-au opus cel mai clar aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie au fost Germania şi Olanda iar Finlanda şi Franţa au avut poziţii oscilante.

În agenda care nu este încă definitivă pentru Consiliul JAI chestiunea aderării la zona liberă de circulaţie este formulată sub forma unui ‘proiect de decizie a Consiliului asupra cadrului pentru aplicarea deplină a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România’.

Concluziile reuniunii JAI din martie menţionează că subiectul trebuie să fie reluat până la sfârşitul anului 2013, în vederea stabilirii căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Dacă la Consiliul JAI din această lună nu se va lua nicio decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, foarte probabil chestiunea va figura pe agenda următoarei reuniuni a miniştrilor de interne, din luna martie a anului viitor. AGERPRES