“Este un proces pe rol. Luni, este noul termen. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Acum sunt negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, decide instanţa. În funcţie de decizie, pot apărea şi alte repercusiuni. Sper că putem să ajungem la un acord benefic, atât pentru stat, cât şi pentru Rompetrol”, a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.
Statul român deţine în prezent, prin Ministerul Finanţelor Publice, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.
În anul 2003, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris obligaţiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către companie. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.
Capital.ro a arătat zilele trecute că reprezentanţii grupului Rompetrol vor să rezolve pe cale amiabilă diferendul avut cu statul român referitor la acţiunile deţinute de stat la Petromidia.
De mai bine de doi ani de zile există discuții între cele două părți, dar până în prezent nu s-a ajuns la niciun rezultat. Acum deschiderea investitorului majoritar a fost pusă din nou pe tapet, chiar de către vicepreședintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, care a declarat recent că intențiile grupului sunt de a ajunge cât mai repede posibil la o înțelegere cu statul român.
Zilele trecute, Titov Buzescu, consilier al CEO-ului Rompetrol, a explicat la un post de televiziune că “se poartă negocieri la cel mai înalt nivel, Rompetrol și acționarul majoritar doresc soluționarea pe cale amiabilă, cât mai urgentă, a acestui diferend”.
"Aceste datorii istorice au fost transformate într-un instrument financiar cu o maturitate bine stabilită. Pe toată această perioadă, Rompetrol a plătit dobânzi de aproape 250 de milioane de dolari, neînțelegerea de interpretare a textului referindu-se la conversia totală sau parțială a acestor obligațiuni în numerar sau acțiuni”, a explicat reprezentantul Rompetrol.
Potrivit reprezentantului Rompetrol, în ultimii 4 ani contribuția la bugetul de stat a Rompetrol s-a cifrat în jurul a 6 miliarde de dolari. Investițiile în ultimii patru ani au fost de 4 miliarde de dolari, din care 2 miliarde investiții directe în economia românească, a precizat Buzescu.