"Mesajul meu pentru angajaţii de la Oltchim este următorul: restructurăm compania, o curăţăm de căpuşe, asigurăm repornirea Oltchimului şi continuăm şi discuţiile chiar în zilele următoare cu investitorii strategici. Cu cât vor ieşi mai mult cu acţiuni violente până la urmă – ştiu că ieri (n.r. – luni) îi sechestraseră pe nişte reprezentanţi ai autorităţilor publice -, cu atât o să-i speriem mai mult pe cei care vor să investească, nu doar investitori strategici, ci şi băncile. Noi am discutat cu băncile să facă eventual noi infuzii de lichidităţi. Dar, în momentul în care ei văd oameni care sunt violenţi, îi speriem. Mesajul meu şi rugămintea mea către cei de la Oltchim a fost: ne-am ţinut de cuvânt, am dat salariile până în luna septembrie, ne-am ţinut de cuvânt să repornim treptat combinatul, dar dacă ei îi gonesc pe toţi cei care vin cu banii, nu o să facem altceva decât să ajungem la ce-i mai rău", a spus Victor Ponta, la Bruxelles.

El a afirmat că Executivul a avut posibilitatea de a reporni treptat secţiile din cadrul Oltchim, ceea ce presupune o restructurare, iar cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru pe măsură ce se reia activitatea de producţie şi apar încasări.

Ponta a evocat totodată situaţii în care combinatul înregistrează încasări, dar banii sunt luaţi imediat de către creditori.

"Am avut o situaţie săptămâna trecută, când la Oltchim au fost încasări pentru salarii şi unul din creditori, o bancă, imediat a luat acei bani. E foarte greu să-i oprim, sigur. Putem să-i rugăm, putem să facem demersuri legale, dar e greu să-i oprim, atât timp cât datoriile vin din trecut", a explicat primul-ministru.

El i-a acuzat pe fostul director al Oltchim Constantin Roibu şi pe democrat-liberalii Adriean Videanu şi Cristian Boureanu că-i "aţâţă" pe oameni. ‘Îi pun să iasă acolo, în faţa combinatului’, a menţionat Ponta, care a avertizat că în felul acesta "n-o să facem altceva decât o să-i speriem pe cei cu bani".