"Eu sper să nu facă subiectul discuţiei (cu preşedintele – n. r.) comisia (Nana – n. r.), pentru că sunt două lucruri diferite. Eu n-am niciun fel de mandat să discut despre comisia parlamentară. (…) Preşedintelui vreau să îi prezentăm situaţia, să îi explicăm efectele pe care le-aţi văzut încă de astăzi şi asupra cursului de schimb, dar şi asupra riscurilor şi dobânzilor pe care România trebuie să le plătească. Aşa, dintr-o simplă declaraţie politică, încep să vină pagubele”, a explicat primul ministru.

În ceea ce priveşte pactul de coabitare, Ponta a apreciat că situaţia este similară celei în care se află acordul cu FMI: ”este suspendat până când se răzgândeşte preşedintele’.

‘În ceea ce priveşte pactul de coabitare, e ca şi acordul cu FMI: este suspendat până când se răzgândeşte preşedintele. Şi mă bazez pe faptul că preşedintele foarte des s-a răzgândit şi va reevalua situaţia. Mergem la Cotroceni să-i prezentăm încă o dată cifrele şi să spunem punctul nostru de vedere”, a explicat şeful Executivului.

Întrebat dacă este dispus ca, în cazul ajungerii la un consens, să continue coabitarea cu preşedintele Băsescu, Victor Ponta a arătat că el a dorit mereu să colaboreze instituţional cu toate instituţiile statului, cu Parlamentul şi cu Preşedinţia.

‘Eu am fost tot timpul dispus să colaborez instituţional cu toate instituţiile statului, cu Parlamentul, cu preşedintele şi, după cum ştiţi foarte bine, niciodată ca prim ministru şi ca Guvern nu am blocat îndeplinirea atribuţiilor constituţionale de către cineva. În acest moment, din păcate, preşedintele intră în atribuţiile constituţionale ale Parlamentului şi ale Guvernului şi acesta este, evident, un abuz’, a atras atenţia Ponta.

La întrebarea dacă pactul de coabitare va rămâne sau nu în picioare, premierul a răspuns: ‘Asta numai pe preşedinte trebuie să îl întrebaţi”.

‘Din luna mai nu m-am mai văzut cu preşedintele decât în ocazii oficiale. Îmi doresc ca preşedintele, în acest ultim an pe care îl mai are din cei 10 ani de mandate, să fie mai responsabil, să se gândească mai mult la ţară şi mai puţin la domnia-sa’, a adăugat premierul.

El a mai spus că va merge la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu însoţit de ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

‘(…) Vă pot spune că (…) merg la preşedinte cu ambii miniştri. Nu ştiu să vă spun despre guvernator (al BNR, Mugur Isărescu – n.r.) că nu am avut ocazia, n-am putut să vorbesc. Sigur că îl vom contacta şi pe domnia – sa şi e bine, pentru că guvernatorul şi ministrul de Finanţe sunt cei care semnează scrisoarea de intenţie (cu FMI – n.r.).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană din cauză că Guvernul şi-a asumat majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi/litru.

Şeful statului a subliniat că nu-şi va asuma această măsură, pe care a catalogat-o ‘antieconomică, împotriva intereselor României şi împotriva şanselor de relansare a economiei’.
Sursa: Agerpres