UPDATE Ponta: Preţul benzinei „nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil”

Premierul Victor Ponta susţine că preţul benzinei nu va creşte în urma creşterii accizei la carburanţi, deoarece preţul combustibilului va scădea semnificativ pe bursele mondiale, iar Guvernul va discuta şi alte "posibilităţi fiscale" cu producătorii, astfel încât să fie atenuat orice impact.

Nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ şi, atunci, eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista. În plus, avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chiţoiu şi pe care le vom discuta cu companiile producătoare în aşa fel încât să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi", a spus Ponta la Antena 3, citat de mediafax.ro.  UPDATE Ponta, contrazis de cotațiile la URAL și BRENT

Românii urmau să beneficieze, de la 1 ianuarie 2014, de o reducere a prețurilor carburanților datorită cursului valutar la care se calculau accizele. Vestea a fost însă ștearsă cu buretele de Guvern, care introduce noi taxe, mărește accizele și modifică modul de calcul, scria capital.ro în urmă cu o săptămână

Bucuria ieftinirii carburanților anulată de taxe. Urmează scumpiri Mai mult, energyreport.ro informează că evoluțiile cotaților sunt contrare celor anunțate de premierul Ponta și de ministrul pentru buget, Liviu Voinea.
"Din păcate pentru el, evoluțiile din ultimele săptămâni de pe piețele internaționale, dar și ultimele rapoarte trimestriale ale principalelor companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom și Rompetrol, par a-l contrazice.
La prima vedere știrile din această dimineață a petrolului i-ar da dreptate premierului. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 92,19 dolari pe baril, minimul ultimelor șase luni. Din păcate pentru premier însă nu WTI este etalonul pe piața din România, ci Uralul, care urmărește îndeaproape evoluția Brent-ului. Iar Brent-ul se află la un nivel de 11,10 dolari pe baril, mai înalt nivel al ultimelor șapte săptămâni. Ural-ul și el a evoluat ascendent, câștigând în ultimele trei săptămâni nu mai puțin de 30 de dolari pe tonă, evoluând de la 772 la 795 de dolari pe tonă", scrie energyreport.

Voinea refuză să accepte realitatea!

Cu toate acestea, premierul Ponta afirmă că prețul la benzină și motorină “u va creşte pentru că avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ şi, atunci, eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista. În plus, avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chiţoiu şi pe care le vom discuta cu companiile producătoare în aşa fel încât să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi", a spus Ponta la Antena 3.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, nu vrea să accepte realitate, și contrazice chiar cotațiile de pe bursa de mărfuri londoneze și cele Platts, susținând că detensionarea unor puncte de conflict politic, în special pe relaţia cu Iranul, a făcut în ultimele săptămâni ca preţul internaţional al ţiţeiului să scadă semnificativ."
"Şi prognozele specialiştilor sunt că acesta va continua să scadă. Deci va compensa eventualul impact al creşterii acciziei. Sunt două componente ale preţului la pompă – cotaţia internaţională a ţiţeiului şi impozitele. Dacă impozitele cresc un pic, ele sunt compensate pe viitor – aşa arată toate tendinţele internaţionale – de scăderea cotaţiei pe piaţa internaţională", a spus Voinea.

Mai multe detalii pe energyreport.ro