Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că prima rectificare de buget se va opera în luna iulie a anului viitor şi că în funcţie de cifrele privind încasările pe primele trei luni se va decide dacă va fi vorba despre o rectificare pozitivă sau negativă.
‘O să facem calculele după primele trei luni şi o să vedem dacă este vorba despre venituri suplimentare. Preşedintele României a apreciat că o să avem venituri suplimentare din alte taxe. Dacă se va constata că nu există venituri suplimentare, prima rectificare este în iulie şi doar atunci pot fi realocaţi bani’, a declarat Victor Ponta, întrebat de unde va acoperi Guvernul scăderea de 600 de milioane de lei, fonduri estimate a fi încasate la bugetul de stat prin aplicarea taxei de şapte eurocenţi pe litrul de carburant.
Premierul a subliniat că, de asemenea, nu pot fi introduse noi taxe şi nu se poate face o rectificare în primul semestru, pentru că astfel s-ar încălca legea responsabilităţii fiscale, întrebat dacă în contextul vizitei delegaţiei FMI în România, anunţată pentru luna ianuarie a anului viitor, nu se poate opera mai devreme o rectificare de buget sau o introducere de noi taxe.
‘Nu ne permite legea responsabilităţii fiscale. Nu ai voie să faci rectificare în primul semestru. Nu se poate introduce absolut nimic şi nu se poate rectifica absolut nimic în primul semestru. După cum ştiţi şi dumneavoastră, presa din România, ştiu şi cei de la FMI şi de la Comisia Europeană că a existat un blocaj pur politic fără nicio legătură cu realităţile bugetare. Preşedintele a refuzat să promulge bugetul fără acest decalaj de trei luni (privind introducerea taxei de şapte eurocenţi pe litrul de carburanţi – n.r.). Cei de la Comisia Europeană au salutat, dacă nu mă înşel, faptul că blocajul politic a fost rezolvat. Concluziile strict pe cifre le putem avea după primul semestru şi nu se poate adopta, cred că ştiţi acest lucru, nu există nicio rectificare în primul semestru. Rectificarea poate avea loc după primul semestru. Dacă va fi cazul, rectificare negativă, pozitivă, o să vedem’, a declarat premierul.
Întrebat dacă se pune problema ruperii Acordului cu Fondul Monetar Internaţional în ipoteza în care Guvernul nu va găsi înţelegere din partea FMI în ceea ce priveşte situaţia legată de amânarea accizei la carburanţi, Ponta a subliniat că potrivit situaţiei la zi ‘preşedintele nu a semnat noul Memorandum de înţelegere, deci, practic e suspendat’.
‘Şi m-a şi anunţat, cred că v-a spus şi dumneavoastră în conferinţa de presă că nu va semna niciodată memorandumul cu acea acciză. Deci, practic, până nu semnează preşedintele… Sunt convins că preşedintele îi va convinge pe cei de la FMI că are dânsul dreptate şi nu eu’, a declarat Victor Ponta.
Premierul a menţionat că o rectificare bugetară înainte de 1 iulie ar fi şi împotriva practicii europene.
‘Sunt convins că nici FMI şi nici Comisia nu ar fi de acord să încălcăm această practică absolut respectată, aceea de a nu face rectificări bugetare decât după semestru, adică după primele şase luni. Nu putem să facem şi nici nu cred că e cazul să facem’, a declarat Victor Ponta.
Premierul a mai precizat că următoarea şedinţă de Guvern urmează să aibă loc pe 7 ianuarie 2014.
Autorităţile de la Bucureşti trebuie să adopte măsuri pentru a compensa scăderea veniturilor ca urmare a amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibili, în vederea atingerii ţintei de deficit de 2,2% din PIB, a arătat, luni, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI în România.
SURSA: Agerpres