"În ziua de 14 vom avea şedinţă de guvern în care finalizăm şi adoptăm proiectul Legii descentralizării. Proiectul va pleca imediat la Parlament, cu propunerea din partea noastră, sigur dacă birourile reunite vor fi de acord ca prezentarea Legii descentralizării, asupra căreia ne angajăm răspunderea, să fie făcută în data de 19 (n.r. – noiembrie) – marţi, conform calendarului constituţional şi după aceea eventual să poată fi parcurse şi celelalte proceduri constituţionale, în aşa fel încât Legea descentralizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Tot pe 14, în şedinţa din 14 (noiembrie – n.r.), vom trimite către Parlament proiectul Legii bugetului de stat, cu propunerea ca în primele două săptămâni, până la 1 decembrie, să fie dezbătută în comisiile de specialitate şi comisiile de buget-finanţe, şi la începutul lunii decembrie plenul Parlamentului să poată da votul asupra Legii bugetului, astfel încât toţi ordonatorii de credite, instituţii publice centrale sau locale, să poată intra efectiv cu un nou buget de la 1 ianuarie", a detaliat premierul Ponta, la finalul reuniunii conducerii USL.

El a dorit să demonteze o serie de critici aduse de opoziţie în ultimele zile, reamintind de tăierile de pensii şi salarii.

"Referitor la buget, am făcut o prezentare în cadrul USL, şi vreau să o reiau în datele sale esenţiale, legată de modul în care Guvernul, ministrul Finanţelor, toţi ceilalţi miniştri, au negociat cu instituţiile financiare internaţionale – FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială – bugetul pe 2014, raportat la modul în care România şi-a negociat sistemul fiscal şi bugetar în 2012. Evident că profit de ieşirea extrem de neinspirată a preşedintelui Băsescu şi fostului prim ministru Boc, pentru a aduce aminte realitatea şi istoria aşa cum a fost, în speranţa că nu a fost uitată de toată lumea. În 2010, propunerea d-lui preşedinte Băsescu şi a dlui prim ministru Boc, propunere adoptată de altfel, a fost de tăiere a tuturor salariilor şi pensiilor cu 25, respectiv 15% şi creşterea singurei taxe care priveşte pe absolut toată lumea – TVA de la 19 la 24 %. Asta a fost negocierea făcută de Traian Băsescu şi Emil Boc – tăiat pensiile, tăiat salariile, şi crescut TVA-ul", a argumentat preşedintele PSD.

El a adăugat că, în schimb, Guvernul a dat înapoi pensiile şi salariile, urmând ca în 2014 să crească toate pensiile, precum şi salariile acelor ‘categorii ţintite’ – medici rezidenţi, profesori debutanţi şi alte categorii asupra cărora va exista acoperire bugetară.

"Nu se modifică TVA în sus, dimpotrivă, am scăzut-o la produsele de panificaţie, şi rezultatele prezentate de Ministerul Agriculturii sunt pozitive în acest moment, în măsura în care pe primul semestru se vor confirma aceste rezultate vom continua şi cu alte categorii de produse, deci noi scădem TVA-ul. Nu am modificat cota unică, nu am schimbat niciuna din taxele aplicabile tuturor cetăţenilor. Mai mult, reducerea CAS pentru al doilea semestru al anului 2014 este un angajament politic al guvernului şi USL şi va fi un sprijin important pentru mediul de afaceri, pentru că este vorba de scăderea cu cinci puncte procentuale la angajator", a adăugat premierul.

Potrivit lui Ponta, ‘a doua diferenţă fundamentală este că România s-a împrumutat de la FMI, în 2009 – 2010, cu 20 de miliarde de dolari, bani pe care Guvernul îi plăteşte şi în 2014 – 2015.

"Banii cheltuiţi atunci de Traian Băsescu şi Emil Boc noi îi punem la loc. Nu ne împrumutăm niciun dolar, niciun leu, niciun euro de la FMI sau de la Comisia Europeană sau de la asemenea instituţii, iar datoria reflectată în deficit – care este diferenţa între câţi bani ai şi câţi ai cheltuit – a scăzut de la 7 %, în 2009 (…), a scăzut şi în 2012, şi în 2013, în 2014 este 2,2", a susţinut liderul USL.

Referitor la măsurile pentru economia privată, Victor Ponta a arătat că în 2010 – 2011, în urma negocierilor şi programelor bugetare adoptate de Traian Băsescu şi Emil Boc, s-au desfiinţat în mod direct 700.000 de locuri de muncă, întreprinderile din industrie au scăzut cu 12,8 %, cele din construcţii cu 16,9%, cele din comerţ cu 15,1%. ‘2013 e primul an în care numărul tuturor acestor companii şi cifra de afaceri a crescut după dezastrul din 2009, 2010, 2011. Este un subiect asupra căruia constat că nu numai Traian Băsescu şi Emil Boc vorbesc, ci şi alţii vorbesc absolut împotriva realităţii’, a adăugat el.

În ceea ce priveşte fondurile europene, cifrele prezentate de Comisia Europeană, citate de primul-ministru, cifre prevăzute şi în Memorandumul de înţelegere cu FMI, ‘sunt foarte clare’.

"Am preluat la 1 mai 2012 absorbţie 7 %, toate programele blocate, suntem în noiembrie 2013 – toate programele deblocate şi active, grad de absorbţie 26 %, va fi de 30 % până la sfârşitul anului, anul viitor confirmat că toate programele deblocate, încă 5 miliarde din bugetul 2007 – 2013. (…) În timp ce 2010 şi 2011 au fost ani în care categoriile sociale au fost învrăjbite printr-un plan aproape fascist (…), am reuşit, prin toate măsurile pe care le-am luat, să dăm coeziune socială şi să dăm oamenilor înapoi ce li s-a tăiat şi să asigurăm că taxele care sunt plătite de toată populaţia nu au fost mărite. În rest, mediul de afaceri, construcţii speciale, sunt impozitate în toată Uniunea Europeană, mergem pe un sistem european care va fi compensat cu toate celelalte măsuri de acordare de ajutor şi stimulare a investiţilor. (…) Mi-aş dori ca tocmai cei care au generat şi au girat genocidul social şi economic din 2010 să se abţină de la campanii de propagandă în 2014", a mai spus premierul Ponta.
Sursa: Agerpres