Ponta: Proiectul Comarnic-Braşov a eşuat din lipsa unui acord politic

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că proiectul Comarnic-Braşov a eşuat "din cauza lipsei unui acord politic" pentru că, fiind vorba despre o investiţie majoră, trebuia să se bazeze pe un acord.

"Proiectul Comarnic-Braşov a eşuat din cauza lipsei unui acord politic pentru că, fiind vorba despre o investiţie majoră, ca orice lucru mare, care durează mult, trebuie să se bazeze pe un acord. Populismul şi demagogia a distrus acest proiect care, de altfel, era bun pentru România pentru că nu se făcea din banii noştri direct. Aşa, este în SEAP, proiectul din buget, însă va trebui să încapă în cheltuielile bugetare concesiunea în care statul contribuie cu cel mult 49%, este 'off balance'. Acesta era marele avantaj. Dar, acum, lucrurile sunt consumate şi nu este prima dată când, din demagogie şi populism, omorâm proiecte importante. Important este să avem câştigători, să se apuce de treabă pe bani din buget", a declarat Victor Ponta, la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării spre dezbatere publică a Strategiei Naţionale în Domeniul Achiziţiilor Publice pentru perioada 2015-2020, precum şi două proiecte din noul cadru legislativ. 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) organizează licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sectoarelor Comarnic – Predeal şi Predeal – Cristian, precum şi a drumului de legătură, de pe tronsonul Comarnic-Braşov, valoarea estimată a contractului variind între 316,69 milioane de lei şi 380,03 milioane de lei, fără TVA, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în data de 16 iulie. 

Pentru atribuirea contractului intitulat 'Proiectare şi execuţie Autostrada Bucureşti – Braşov, Tronson Comarnic-Braşov, Lot 1: sector Comarnic – Predeal, km 111+300 – km 115+300; Lot 2: sector Predeal – Cristian, km 162+300 – km 168+600 şi Drum de Legătură' va fi organizată licitaţie deschisă, iar criteriul va fi preţul cel mai scăzut. 

În cazul Lotului 1: sector Comarnic – Predeal, km 111+300 – km 115+300, valoarea estimată a contractului este de 166,86 milioane de lei, fără TVA, şi include şi suma de 7,77 milioane de lei, fără TVA, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute în cuantum de 5% (din valoarea estimată fără organizarea de şantier). 

"Autoritatea contractantă optează pentru achiziţionarea ulterioară de noi lucrări şi/sau servicii similare în conformitate cu prevederile art. 122 lit. j din OUG nr. 34/2006 de la ofertantul a cărui ofertă va fi declarată câştigătoare în cadrul prezentei proceduri de achiziţie publică în cuantum de 20%, respectiv 33.371.182 lei, fără TVA. Valoarea estimată totală (incluzând şi achiziţionarea ulterioară de noi lucrări şi/sau servicii similare): 200.227.091 lei fără TVA", se menţionează în anunţul CNADNR. 

Valoarea estimată a contractului pentru Lot 2: sector Predeal – Cristian, km 162+300 – km 168+600 şi Drum de Legătură este de 149,84 milioane de lei fără TVA şi include şi suma de 7,004 milioane de lei, fără TVA, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute în cuantum de 5% (din valoarea estimată fără organizarea de şantier). 

"Autoritatea contractantă optează pentru achiziţionarea ulterioară de noi lucrări şi/sau servicii similare în conformitate cu prevederile art. 122 lit. j din OUG nr. 34/2006 de la ofertantul a cărui ofertă va fi declarată câştigătoare în cadrul prezentei proceduri de achiziţie publică în cuantum de 20%, respectiv: 29.967.441 lei, fără TVA. Valoarea estimată totală (incluzând şi achiziţionarea ulterioară de noi lucrări şi/sau servicii similare): 179.804.645 lei, fără TVA", potrivit anunţului. 

Lucrările trebuie finalizate într-un termen de 72 de luni de la data atribuirii contractului. Contractul nu se înscrie într-un proiect/program finanţat din fonduri comunitare, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 2 septembrie 2015, la ora 11,00. Ofertele vor fi deschise la ora 13,00. 

CNADNR a anunţat, în iunie, că renunţă la atribuirea contractului de concesiune pentru Autostrada Comarnic – Braşov către asocierea Vinci-Strabag-Aktor motivând că ofertantul nu a găsit fondurile necesare, iar finanţarea de la bugetul de stat ar fi afectat poziţia bugetară a României. 

''În urma finalizării negocierii pentru atribuirea contractului de concesiune cu asocierea Vinci-Strabag-Aktor, CNADNR SA anunţă anularea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti- Braşov, tronsonul Comarnic-Braşov'', se precizează în comunicat. 

Lungimea totală a sectorului de autostradă Comarnic – Braşov este de 58 de km, iar valoarea estimată pentru această intervenţie este de 997 milioane de euro fără TVA, respectiv 1,237 miliarde de euro cu TVA.

AGERPRES