”Am ţinut foarte mult ca în vizita în această regiune a ţării să mă opresc şi la Azomureş din următoarele motive: în primul rând eu consider că Azomureş este nu doar o unitate economică importantă pentru România, ci de-a dreptul strategică. Fără Azomureş şi fără celelalte unităţi, care au mai supravieţuit ultimilor 20 de ani, practic România nu-şi poate asigura o dezvoltare a agriculturii aşa cum suntem în acest moment, pe un trend pozitiv (…). Săptămâna viitoare, la şedinţa de guvern o să avem o nouă informare legată de situaţia actuală, după care vom face o întâlnire, pe de-o parte cu producătorii, pe de altă parte cu marii consumatori, pentru a vedea cum facilităm aplicarea regulilor pieţei, adică un preţ care să întâlnească cererea cu oferta, ceea ce azi nu se întâmplă”, a afirmat premierul, citat de Agerpres. Victor Ponta a spus că are tot sprijinul pentru producători, fie că e vorba de Petrom sau Romgaz, dar mai mult îl interesează păstrarea unei industrii fundamentale, cum e şi cea a îngrăşămintelor chimice, care se confruntă cu probleme serioase din cauza majorării preţului gazului metan, în condiţiile în care 80% din producţia Azomureş se vinde în România.
”O să rog şi conducerea Azomureş să participe la această întâlnire, miercuri, şi tot ceea ce ţine de Guvern pentru a facilita aplicarea regulilor pieţei şi, în final, un preţ la gaze care să nu distrugă marii consumatori, ci să-i păstreze competitivi, o să facem, asta însemnând măsuri fiscale, măsuri legislative şi tot ceea ce ne permite legislaţia europeană (…) Dacă nu avem un preţ normal, normal spun, nu foarte mic, la energie, fie că vorbim de gaz sau energie electrică, exact când decolează partea industrială şi productivă, exact atunci o să ne trezim fără carburant. E ca un avion care a pornit, a decolat, şi rămâne deodată fără cherosen, cam aşa se întâmplă şi cu Azomureşul”, a mai spus premierul.
Potrivit oficialului, marii investitori, cum este şi Azomureş, şi-au dezvoltat producţia, îşi dezvoltă capacitatea tehnologică, dar dacă preţul la gaze depăşeşte preţul care se practică în Europa ”o să aterizeze forţat” şi asta înseamnă, pentru 80% din piaţa românească din agricultură ”o situaţie absolut catastrofă”.