"În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice", a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a adăugat că ,"pentru a păstra o coerenţă", s-a decis în această dimineaţă ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică.

"Adică nu cumperi carnea cu 9% şi, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%, că nu are un sens!", a explicat premierul.

Cota medie de TVA va ajunge la 17,5% după introducerea de la 1 iunie a cotei de TVA de 9% la produsele alimentare, a mai declarat premierul.

"De la 1 iunie, prin aplicarea cotei de 9% pentru toate alimentele, cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5%. Deci, 17,5% va fi cota medie de TVA în România, 24% standard, 9% pentru produsele alimentare. Bulgaria are 19,8% cota medie, Ungaria 23,5%, Cehia 19,4%. (…) Eu mă uit şi mă compar cu cei din regiunea noastră pentru că acolo este bătălia pe competitivitate şi pe promovarea atât a producţiei interne, cât şi a consumului intern", a afirmat premierul.