Premierul Victor Ponta a declarat că rectificarea bugetară, prezentată azi de guvern şi care urmează să fie aprobată vineri, este "una pozitivă". Însă cifrele privind încasările din primele 6 luni nu susţin această afirmaţie. Bugetul a colectat cu 2 miliarde lei mai puţin decât prevedea programul, în primul semestru al lui 2014.
„La 6 luni, veniturile curente colectate de ANAF sunt cu 2 miliarde lei sub program. Dacă nu s-au colectat, nu poate fi vorba decât de o rectificare negativă. Sunt sume pierdute pentru că ar trebui ca, pe tot anul, să se reducă această nerealizare din venituri suplimentare ceea ce este foarte puţin probabil”, explică Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Potrivit acestuia, alte 2,8 miliarde lei sunt venituri nerealizate din cauza lipsei de absorbţie a fondurilor europene, în primul semestru. Dumitru a precizat că instituţia pe care o conduce va prezenta o analiză detaliată a rectificării bugetare, după ce datele complete privind suplimentările de venituri, respectiv tăierile de cheltuieli îi vor fi transmise de Ministerul de Finanţe.
În prima jumătate a anului, veniturile curente au fost de 97,09 miliarde lei, potrivit execuţiei bugetare. Rectificarea anunţată de guvern va suplimenta veniturile cu 1,07 miliarde lei şi cheltuielile cu 1,34 miliarde lei.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea a spus, azi la guvern, că, la anumite capitole, încasările sunt sub program, cum ar fi cele din TVA, dar a evitat să ofere detalii.
"Este adevărat că pe fonduri europene nu s-au realizat toate veniturile întrucât nu s-au realizat nici toate cheltuielile. Dar nu am intervenit în rectificarea bugetară asupra capitolului de fonduri europene pentru a da posibilitatea tuturor ordonatorilor de credite să realizeze absorbţia programată la începutul anului (…) Există o sezonalitate a lucrărilor şi a cheltuielilor în infrastructură", a afirmat Voinea.
"Veniturile din alte surse au crescut. De exemplu, din taxa claw back s-au încasat 350 de milioane mai mult decât anticipat, din vânzarea de certificare verzi CO2 s-au încasat 700 de milioane si in executie se pot cheltui aproximativ 200 de milioane, deci aici intervin economii. Există economii in executie la Ministerul Muncii, dar nu este o tăiere pe ansamblu. Ministerul Muncii are spor de cheltuieli. Deci de aici sunt sursele care au permis o rectificare pozitivă", a mai spus Voinea.