Cumpararea unei proprietati imobiliare este fara indoiala o deci-zie importanta in viata fiecaruia. De obicei, astfel de achizitii valoreaza de la cateva zeci de mii de euro, pana la sute de mii sau chiar milioane de euro. O astfel de investitie trebuie foarte bine protejata si de aceea consilierea venita din partea unui profesionist este mai mult decat necesara. “In multe cazuri, o proprietate imobiliara este investitia vietii. Iar pentru a fi siguri ca nu dam gres ar trebui sa apelam la un consultant imobiliar. O proprietate trebuie privita in perspectiva, si nu neaparat ca nivel de pret”, spune Adrian Crivii, expert evaluator, directorul general al companiei Darian Rom Suisse.
Din pacate, romanii nu prea apeleaza la specialisti in momentul in care fac tranzactii si investitii in domeniul imobiliar. Este adevarat ca neincrederea in consultantii imobiliari a survenit si pe fondul numeroaselor cazuri de inselaciune care au avut loc de-a lungul timpului. Acum insa, lucrurile s-au mai schimbat, iar firmele sau persoanele care au recurs la asemenea practici au iesit de mult de pe piata.


Profesia de expert in domeniul proprietatii implica mai multe meserii, printre care se numara agentul imobiliar, evaluatorul, specialistul in studii geotehnice, topograful, managerul de proiect, inginerul de rezistenta etc. Fiecare dintre acestia are rolul sau bine definit in domeniul imobiliar. Spre exemplu, agentul imobiliar este cel care intermediaza tranzactiile. Trebuie sa stiti ca rolul sau nu este numai acela de a-i pune in legatura pe vanzator si pe cumparator. Un agent profesionist trebuie sa cunoasca si sa ofere cumparatorului toate detaliile legate de proprietatea care urmeaza sa fie tranzactionata, trebuie sa ofere asistenta la incheierea actelor si foarte important trebuie sa nu deruteze partile in ceea ce priveste valoarea proprietatii.
De asemenea, in mod normal, un agent imobiliar ar trebui sa reprezinte doar o singura parte la incheierea unei tranzactii. “Este foarte dificil sa aperi atat interesul vanzatorului, cat si al cumparatorului”, crede Crivii.
Persoanele care au retineri in a plati un expert ar putea constata ca de fapt pot avea numai de castigat daca ar angaja o astfel de persoana. Spre exemplu, atunci cand ne decidem sa cumparam o locuinta, estimarea valorii respectivei proprietati, facuta de un evaluator profesionist, ne poate indica care este de fapt pretul real. De asemenea, sfatul unui specialist poate oferi cele mai bune solutii cu privire la destinatia unei eventuale investitii imobiliare.










“In multe cazuri, o proprietate imobiliara este investitia vietii. Iar pentru a fi siguri ca nu dam gres ar trebui sa apelam la un consultant imobiliar.”

Adrian Crivii,

expert evaluator, directorul general al companiei Darian Rom






Consultanta imobiliara este necesara astazi mai mult decat oricand din cauza fenomenelor meteorologice care au loc in ultima vreme la noi. Specialistii va pot da sfaturi importante cu privire la starea terenului pe care doriti sa il achizitionati sau despre rezistenta imobilului pe care il vizati.
“Clientul trebuie sa stie ce e mai bine pentru el. Isi cumpara un apartament de cateva zeci de mii de euro intr-un bloc vechi care are durata de viata pe jumatate expirata sau face o investitie intr-o casa noua pe pamant? Este foarte important ca atunci cand cumparam o proprietate, sa vedem si perspectiva ei”, a aratat Crivii, care a mentionat ca, spre exemplu multe dintre blocurile vechi care au infrastructura distrusa nu vor mai fi mult timp o solutie.
Daca va decideti sa achizitionati un teren si sa va construiti o casa, este esential sa apelati la serviciile unui geotehnician inainte de a cumpara terenul. Un studiu geo va poate furniza informatii importante despre calitatea solului si despre solutiile de fundare pentru viitoarea constructie care urmeaza sa fie ridicata. “Un teren necorespunzator poate implica costuri mari in momentul executiei fundatiei, mai ales daca cladirea are si subsol”, spune Ilie Patru, inginer geolog.


Specialistii in domeniul proprietatii ar trebui sa faca parte din asociatii profesionale, sa respecte un anumit cod deontologic si sa aiba o pregatire solida in domeniu. “Spre exemplu, la Timisoara, la Universitatea de Vest, si la Academia de Studii Economice din Bucuresti exista din aceasta toamna posibilitatea efectuarii unor studii de masterat in managementul proprietatii imobiliare. Acestea urmeaza sa fie acreditate de Royal Institution of Chartered Surveryors (RICS), una dintre cele mai prestigioase asociatii profesionale in domeniul proprietatii, cu deosebita recunoastere internationala”, mai spune Crivii

Totodata, un specialist ar trebui sa dispuna si de asigurare profesionala, pentru ca, in cazul in care, din nestiinta sau din lipsa de profesionalism, da un sfat gresit, persoana prejudiciata sa aiba posibilitatea sa fie despagubita.

Cat ne costa un expert

• Evaluarea unei locuinte costa intre 90 de euro pentru apartament si poate ajunge la 200 de euro pentru o vila. Pentru a afla valoarea estimativa a unui teren trebuie sa platiti intre 100 de euro si 1.000 de euro, in functie de suprafata lotului.


• Pentru un studiu geotehnic trebuie sa platiti intre 200 si 400 de euro, in functie de numarul de foraje executate. Pretul include si analizele de laborator.


• Efectuarea masuratorilor topografice costa in jur de 50 si 150 de euro, in functie de suprafata terenului.


• Pentru a afla cat de rezistenta este casa pe care vreti sa o cumparati trebuie sa platiti unui inginer de specialitate intre 1,5 si 2,5 euro/mp suprafata desfasurata.


• Comisionul unui agent imobiliar este de 3% din valoarea tranzactiei. De obicei, pentru valori mari tarifele se pot negocia.

De ce este nevoie de un expert In proprietate

• Pentru ca poate oferi informatii cu privire la valoarea estimativa a unei proprietati pe care vrem sa o achizitionam, si astfel se elimina riscul de a plati in plus.


• Pentru ca poate indica cele mai bune oportunitati cu privire la o investitie imobiliara.


• Pentru ca poate furniza informatii cu privire la costurile de constructie ale unui imobil.


• Pentru ca poate reprezenta beneficiarul in relatia cu firma de constructii.


• Pentru ca poate oferi date referitoare la calitatea unui teren si la solutiile de fundare.


• Pentru ca poate furniza informatii importante cu privire la regimul juridic al unei proprietati.


• Pentru ca poate oferi consultanta cu privire la costurile necesare reabilitarii sau renovarii unei locuinte.


• Pentru ca poate oferi consultanta cu privire la procedurile de vanzare-cumparare, de creditare si de finantare la achizitionarea unei proprietati.