Limita minimă sub care nu se poate popri pensia în Spania

Pensionarii care au datorii și se tem de poprirea pe pensie trebuie să știe anumite aspecte. În Spania, există o limită minimă sub care pensia nu poate fi poprită. Care sunt reglementările privind poprirea pensiilor și limita sub care această măsură nu se aplică?

Legea Muncii 3/2023, publicată în martie, stabilește că pensia nu poate fi poprită, fie lunar, fie anual, indiferent de numărul de plăți în care este încasată, dacă aceasta este mai mică sau egală cu Salariul Minim Interprofesional (SMI). În 2023, în Spania, SMI-ul este de 1.080 de euro pe lună, în 14 plăți. Prin urmare, o pensie care nu depășește această sumă nu poate fi supusă popririi.

Această prevedere îi protejează pe pensionarii cu venituri mici și se asigură că nu vor fi afectați de poprirea pe pensie.

Poprirea pe pensie în cazul în care veniturilor sunt mai mari decât SMI

Pe de altă parte, în situația în care un pensionar primește o pensie mai mare decât SMI, Administrația Publică poate, în anumite cazuri, să procedeze la poprirea unui procent din acea parte din pensie care depășește minimul salariu. Cu toate acestea, niciodată nu se poate aplica poprirea pe toată pensia.

Conform legii, se aplică procente eșalonate în funcție de cuantumul pensiei:

  • 30% din pensie, dacă aceasta este de până la dublul SMI;
  • 50% din pensie, în cazul în care pensia depășește dublul SMI, dar nu mai mult de un salariu minim interprofesional.

Legea Muncii 2/2023 a efectuat o modificare a textului Legii Statutului Muncitorilor. Astfel, potrivit Articolului 27, secțiunea 2, „salariul minim interprofesional, în cuantumul acestuia, atât anual cât și lunar, este nesechestrabil. În scopul determinării celor de mai sus se va avea în vedere atât perioada de acumulare, cât și modul de calcul, dacă include sau nu plăți extraordinare”, scrie Ziarul Românesc.

Excepții de la regula generală

Există însă și excepții la aceste reguli, așa cum este cazul pensiilor necontributive. Acestea sunt acordate persoanelor care nu au cotizat minim 15 ani, esențiali pentru a putea beneficia de o pensie de asigurări sociale și sunt întotdeauna nesechestrabile.

Cu toate acestea, există o situație în care se poate popri și pensia necontributivă. Dacă datoriile sunt legate de încasarea necorespunzătoare a prestațiilor de asigurări sociale, atunci se poate popri până la 30% din pensie.