Popriri la Primăria Sectorului 1

O investigație recentă dezvăluie o situație surprinzătoare privind colectarea chiriilor pentru spațiile din Piața Matache din partea primăriei Sectorului 1.

Un jurnalist de la economedia.ro, cumpărător obișnuit al acestei piețe, a descoperit că chiria lunară nu este direcționată către Administrația Pieței. În schimb, aceasta era direcționată către executori judecătorești. Această practică se extinde și asupra altor piețe din sector, afectând toți comercianții care închiriază spații.

Conform informațiilor obținute, firma Romprest, operatorul de salubritate cu care Primăria Sectorului 1 a avut conflicte legate de costurile ridicării gunoiului, a obținut, prin decizie judecătorească, dreptul de a colecta sumele aferente chiriilor din piețe și alte active ale primăriei.

Această decizie vine în urma unor conflicte între Primăria Sectorului 1 și Romprest privind contractul de salubritate încheiat între cele două entități în 2020.

Primăria, condusă de primarul Clotilde Armand, a considerat inițial că prețul ridicării gunoiului este prea mare, iar Romprest a oprit temporar serviciile. Ulterior, primăria a decis să ajusteze financiar contractul, ceea ce a dus la un conflict juridic.

Romprest are de recuperat 89 de milioane de lei

Romprest, acum victorioasă în instanță, susține că are de recuperat 89 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 1. Firma a obținut dreptul de a popri diverse venituri ale primăriei, inclusiv chiriile piețelor, pentru a-și recupera suma.

Sursa anterior citată afirmă că sumele colectate lunar din piețe sunt în jurul sutelor de mii de lei, iar Romprest a avertizat că ar putea recurge la măsuri mai drastice, cum ar fi rechiziționarea bunurilor primăriei, pentru a-și recupera banii.

romprest gunoi
SURSA FOTO: Dreamstime

Clotilde Armand a confirmat situația

Primarul Clotilde Armand a confirmat această situație, afirmând că este posibil ca veniturile să fie sub poprire. Ea a explicat că nu a avut încă oportunitatea de a schimba băncile și că ajustările financiare sunt în desfășurare.

Viceprimarul Ramona Porumb a confirmat că Romprest colectează chiriile piețelor. Ea spune că primăria se bazează pe alte surse de venit care nu sunt supuse popririi.

De altfel, Primăria Sectorului 1 a avut și un punct de vedere cu privire la acest aspect. Instituția condusă de Clotilde Armand spune că fenomenul este marginal. Primăria Sectorului 1 subliniază că este vorba despre sume mici. Deși precizează că maxim este 12.000 de lei, instituția spune că cele mai multe sume sunt în jurul a 2.000 de lei.

„În procesele pe care le avem cu compania Romprest, prin adresele de înființare a popririi emise de organele de executare, s-a dispus înființarea popririi la unii terți debitori ai Sectorului 1. Măsura a fost posibilă după încetarea suspendării executării silite dispuse de instanța de executare. În prezent, contestațiile la executare se află în faza apelului. Unii terți debitori ai Sectorului 1 au primit înștiințări de poprire. De exemplu, în piețe sunt doar cei cu spații mari, care nu au doar tarabe. E un fenomen marginal, sumele în discuție sunt mici, maxim 12.000 lei, cele mai multe în jur de 2000. Nu putem vorbi de rambursarea nici măcar a unei facturi Romprest care se ridică la peste 4 milioane RON”, a transmis Primăria.