Bulagaria va distruge în acest an o cantitate uriașă de doze de vaccin împotriva COVID-19. Decizia a fost anunțată de către ministrul Sănătății și vine după ce populația nu mai vrea să se vaccineze.
Ministrul din Bulgaria a anunțat că stocurile nu vor fi refăcute.
„În acest moment, nu mai există persoane care să vaccineze” populaţia, a spus ministrul interimar al sănătăţii Asen Medjdiev în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat din Sofia.
Bulgaria trebuie să distrugă alte 2,8 milioane de doze în acest an, asta după ce a distrus deja „cantităţi uriaşe” de vaccinuri expirate.
Acesta a anunţat Comisia Europeană că Bulgaria este în favoarea rezilierii contractului cu BioNTech/Pfizer, în baza căruia ţara sa este obligată să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului până în 2025.
Decizia este susţinută şi de Polonia, Republica Cehă şi Lituania, a spus el.
Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva COVID-19 din UE. Numai 30% din populaţia sa de 6,5 milioane are o imunizare de bază împotriva virusului, potrivit datelor oficiale. În Bulgaria nu au mai existat măsuri de protecţie obligatorii împotriva virusului de la jumătatea lunii noiembrie.
România are cantități urașe de vaccin împotriva COVID-19
La sfârșitul anului trecut, Alexandru Rafila a anunțat că există în România o cantitate suficientă de vaccin adaptat noilor tulpini ale coronavirusului.
„În România există deja cantităţi suficiente de vaccin cu noua formulă, acel vaccin combinat (…) pe bază de ARN mesager pentru tulpinile circulante în acest moment BA 4, BA 5. Toate persoanele care au făcut o schemă de vaccinare completă se pot vaccina cu acest produs, persoane în vârstă de peste 12 ani.
Noi recomandăm mai ales la persoanele vârstnice peste 65 de ani şi la persoanele care au boli cronice. (…) Vaccinarea nu este obligatorie. Se vaccinează cei care doresc noul vaccin cu condiţia să fii încheiat schema iniţială de vaccinare. (…) Vaccinarea se poate realiza atât la medicul de familie, cât şi la nivelul centrelor de vaccinare”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai precizat că noua formulă a vaccinului nu are reacții adverse deosebite față de celelalte variante.
„Acest vaccin nu are reacţii adverse deosebite faţă de celelalte variante de vaccin care au stat la baza schemei primare şi se poate administra concomitent cu alte vaccinuri şi mă refer aici, mai ales, la vaccinul gripal”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministerul Sănătății a anunțat centrele de vaccinare în care se administrează noul vaccin
Ministerul Sănătății a publicat lista cu centrale de vaccinare în care se administrează noul vaccin anticoronavirus.
Lista poate fi accesată pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății sau AICI. Noile centre se regăsesc în Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și București.
Amintim că noul vaccin împotriva COVID-19 este adaptat pentru a oferi o mai bună protecție față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5.
Potrivit Ministerului Sănătății, noul vaccin poate fi administrat persoanelor care au peste 12 ani și care au efectuat deja prima schemă de vaccinare împotriva coronavirusului cu cel puțin trei luni înainte.