Miliardarii reprezintă doar un segment din populația ultrabogată (0,8%)

Majoritatea acestui grup (80%) are o avere netă între 30 milioane USD și 100 milioane USD. Cei cu o avere netă între 100 milioane USD și 1 miliard USD reprezintă cea mai mare parte din restul de 20%.

Miliardarii reprezintă doar un segment din populația ultrabogată (0,8%), dar dețin 24% din toată averea, arată Altrata.

Cel mai mare procent de indivizi bogați din lume trăiește în America de Nord

Cel mai mare procent de indivizi bogați din lume trăiește în America de Nord. Numărul acestora a continuat să crească anul trecut, cu 11,9%, până la 161.280.

Acest lucru crește cota globală a regiunii ultrabogaților la 37,8%.

Averea netă colectivă a acestui grup a crescut cu un procent similar, la 18,6 trilioane USD.

SUA continuă să depășească cu mult orice altă națiune în ceea ce privește bogăția. Potrivit raportului, America a înregistrat o creștere cu 13% a populației sale extrem de bogate, găzduind astfel puțin mai mult de o treime din populația globală ultrabogată.

Ritmul de creștere a bogăției în Asia pare să se schimbe

Între timp, ritmul de creștere a bogăției în Asia pare să se schimbe. Hong Kong a fost singurul oraș chinez care s-a clasat în top 10 cele mai bogate localități din lume, pe fondul unei „încetiniri structurale” a economiei Chinei și al stăpânirii continentului asupra orașului. Hong Kong, care nu a văzut nicio schimbare materială în statutul său, s-a clasat pe locul al doilea, după New York, în ceea ce privește numărul de indivizi bogați.

În schimb, raportul spune că trei dintre orașele cu cea mai rapidă creștere, din Top 10, pentru cei ultra bogați, în următorii cinci ani vor fi în India. Se preconizează că Bengaluru, Hyderabad și Delhi vor crește cu o rată medie anuală de 14% până la 16%.

În alte regiuni, populația celor ultrabogați a scăzut cu aproape 6% în Orientul Mijlociu și cu aproape două cifre în Africa.

În Europa,  clubul ultrabogaților a câștigat cu 9,4% mai mulți membri

Mai multe persoane au ajuns la nivelurile superioare de avere în Europa, unde ultrabogații au câștigat cu 9,4% mai mulți membri, iar în America Centrală și de Sud,  cu 18,2% mai mult.

Raportul spune că grupul  ultrabogaților a cheltuit, anul trecut, 118 miliarde de dolari pe bunuri personale de lux, echivalentul a 30% din toate cheltuielile din această categorie.

Populația ultrabogată va crește până la peste 587.000 de persoane până în 2028

Privind în perspectivă, raportul prezice că această populație ultrabogată va crește până la peste 587.000 de persoane până în 2028 (o creștere cu peste 160.000 față de cifrele din 2023), adăugând 19 trilioane de dolari averilor nou create.

Luna trecută, G20 a propus suprataxarea bogaților lumii. Într-un nou raport se arată că averile acestora sunt echivalente cu 13 procente din produsul intern brut (PIB) la nivel mondial. Procentul a crescut cu 3% față de 1987.

Potrivit noului raport al G20, bogații lumii dețin acum aproximativ 13% din PIB-ul mondial. Este o creștere de trei procente față de nivelul înregistrat în 1987. Drept urmare, raportul sugerează impunerea unor taxe suplimentare asupra acestora.

Conform propunerii din raportul economistului francez Gabriel Zucman, care predă la Școala de Economie din Paris, persoanele cu active totale de peste 1 miliard de dolari ar trebui să plătească un impozit pe venit în valoare de 2% din averea lor.

Momentan, bogații lumii plătesc impozite de 0,3% din averea. Potrivit estimărilor, o taxă de 2% ar aduna între 200 și 250 de miliarde de dolari anual la nivel global. Suma ar proveni de la aproape 3 mii de persoane.

Banii aceștia ar putea fi folosiți pentru finanțarea serviciilor publice. De exemplu:

  • educație
  • sănătate
  • combaterea schimbărilor climatice