Peste o treime din populaţia mondială este conectată la internet, potrivit unui raport al agenţiei specializate a ONU pentru telecomunicaţii (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor- UIT).
"Dezvoltarea serviciilor cu bandă largă a determinat creşterea numărului de internauţi în lume cu 11% în cursul anului trecut", precizează UIT. La începutul anului 2012 existau 2,3 miliarde de internauţi la nivel mondial, echivalentul a peste o treime din populaţia Terrei. În plus, tot mai multe persoane au acces la internet acasă.
Între anii 2010 şi 2011, procentul căminelor care dispun de o conexiune la internet a crescut cu 14%. La sfârşitul anului 2011, 600.000 din cele 1.800.000 de cămine recenzate în lume aveau acces la internet.
Cât priveşte repartiţia conexiunilor pe ţări, China concentrează astăzi 23% din internauţii planetei. În plus, ponderea ţărilor în dezvoltare în numărul total de internauţi a crescut de la 44% în anul 2006, la 62% în anul 2011. Dar la sfârşitul anului 2011 existau în continuare decalaje semnificative între rata de pătrundere a internetului în statele dezvoltate (70%) şi în cele în curs de dezvoltare (24%).
Această evoluţie "va face necesară modernizarea reţelelor, oferirea unor debite mai ridicate şi crearea mai multor frecvenţe, ceea ce presupune un flux durabil de investiţii în sector", subliniază UIT.
Dar gestiunea internetului este şi pe agenda discuţiilor politice. Astfel, SUA au afirmat de mai multe ori că se vor opune propunerii Rusiei, Chinei şi a altor state care vor să aducă internetul sub umbrela UIT.
Pe ansamblu, tehnologiile informaţiei şi ale comunicaţiilor s-au dezvoltat în mod constant în lume, cel mai elocvent exemplu fiind cel al creşterii numărului de abonamente pentru telefonia mobilă, care au ajuns anul trecut la aproape 6 miliarde, în detrimentul telefoniei fixe aflată în pierdere de viteză începând cu anul 2005.