Populația Macedoniei de Nord a scăzut cu 9% în ultimele două decenii

Sursa: Dreamstime

Un recensământ recent arată că Macedonia de Nord a pierdut pentru 9 procente din populație în ultimii 20 de ani. Acest lucru se întâmplă, în special, din cauza emigrației permanente cauzată de situație economică.

Populația Macedoniei de Nord a scăzut cu 9% în ultimele două decenii

În prezent, Macedonia de Nord are o populație de 1,8 milioane de locuitori, scrie France Presse, care adaugă că aceasta a scăzut cu 185.834 de locuitori de la ultimul recensământ efectuat în urmă cu două decenii.

Noul recensământ arată că 58% dintre locuitori sunt macedoneni, 24% albanezi, urmaţi de turci, sârbi, vlahi, bosniaci, romi şi alte minorităţi, în timp ce, acum 20 de ani, macedonenii reprezentau 64% din populaţie, iar albanezii 25%.

Recensământul este o operațiune delicată

Presa internațională notează că recensământul în Macedonia de Nord este o operațiune delicată, având în vedere că funcțiile publice sunt supuse cotelor etnice, de care depinde de asemenea, folosirea diferitelor limbi în documentele oficiale sau în învăţământ.

În urmă cu 11 ani a existat o altă tentativă de recensământ, însă lucrurile au mers extrem de prost deoarece majoritatea macedoneană şi minoritatea albaneză s-au acuzat reciproc de umflare a cifrelor, scrie sursa anterior citată.

Din păcate, recensământul recent a fost și el presărat cu controverse, după ce principalul partide de opoziţie macedonean VMRO-DPMNE s-a arătat îngrijorat de organizarea anchetei în plină pandemie de COVID-19 şi a acuzat puterea de ‘amatorism’, propunând un recensământ online.

În plus, mai multe formațiuni mici au instigat la boicotarea recensământului, spunând că rezultatele vor fi în defavoarea macedonenilor.

Rezultatele sunt obiective

În cursul zilei de luni, Biroul național de statistică a anunțat că 7% din populaţie a fost înregistrată automat, referindu-se la acele persoane care nu au fost acasă la momentul recensământului sau care l-au boicotat.

Directorul biroului de statistică, Apostol Simevski, a precizat totuşi că rezultatele sunt obiective şi în acord cu normele UE, spunând că ”nu am lucrat potrivit dorinţelor sau aşteptărilor cuiva (…) fie că aceasta place sau nu”, mai arată presa internațională.

Emigrările masive s-au accelerat din 2009, când Macedoniei de Nord i-a fost ridicată obligativitatea vizelor în Uniunea Europeană, mai arată France Presse.