Populaţia Pământului continuă să crească, iar specialiştii care au analizat datele venite de la ONU vorbesc de mai bine de 10 miliarde de oameni până în anul 2057, adică o creştere de aproape 30% faţă de momentul actual. În prezent, peste 40% din populaţia globului se regăseşte în doar trei ţări.
Având în vedere creşterea nivelului de trai, specialiştii estimează că populația globală va continua să crească în următorii ani. Cu toate acestea, se așteaptă ca unele țări să continue să reprezinte un procent mare din întreaga populație mondială.
Planeta va avea mai mult de 10 miliarde de oameni până în 2057
Potrivit datelor analizate de Finbold, se preconizează că populația globală va atinge 10,04 miliarde până în anul 2057.
Asta înseamnă o creștere de 27,57% față de actuala populație mondială de 7,87 miliarde de persoane. Se estimează că rata anuală de creștere va scădea de la 1,03% începând cu 2021 la 0,4% în 2057.
Datele privind creșterea populației sunt furnizate de Organizația Națiunilor Unite (ONU), Departamentul Afaceri Economice și Sociale, Divizia pentru Populație, scrie finbold.com.
Potrivit datelor pentru anul 2020, China şi India reprezentau 36,2% din populaţia globului. China avea, anul trecut, 1,43 miliarde de locuitori, iar India 1,38 miliarde.
La mare distanţă, podiumul este completat de Statele Unite, cu 331 milioane de locuitori (adică 4,2% din populaţia globului).
Locurile patru şi cinci sunt ocupate de Indonezia, cu 273 milioane de locuitori, şi Pakistan, cu 220 milioane de locuitori.
Ce influenţează această creştere importantă a populaţiei mondiale?
Creşterea populației globală va fi puternic influenţată de îmbunătățirea nivelului de trai și a asistenței medicale în majoritatea țărilor. Mai mult, speranța de viață este în creștere, rezultând o creştere a populației în vârstă și o rată redusă a mortalității.
Totuşi, pe măsură ce populația crește, există îngrijorări cu privire la impactul acestui fenomen asupra economiei globale. În trecut, analiștii au avertizat că ratele ridicate ale natalității și creșterea rapidă a populației, în special în țările în curs de dezvoltare, ar diminua capitalul folosit pentru economii și investiții, blocând astfel dezvoltarea economică.
Schimbările climatice şi impactul asupra populaţiei îmbătrânite
Schimbările climatice vor fi în centrul atenţiei în deceniile următoare şi ar putea avea un impact asupra creșterii populației. Pe fondul preocupărilor legate de încălzirea globală, există o opinie generală conform căreia rata de creștere ar putea să se oprească din cauza impactului asupra persoanelor în vârstă.
De exemplu, bătrânii sunt vulnerabili fizic la căldură extremă; prin urmare, populația îmbătrânită ar putea suferi din cauza creșterii mortalității prin stres termic rezultată din schimbările climatice. În alte zone de pe glob, temperaturile mai ridicate pot duce la poluarea aerului, care afectează, de asemenea, în special persoanele în vârstă.
Sursa foto: Dreamstime